Anchois - przydatne w kuchni.
Anchois otrzymujemy z sardeli, niedużych
(12-15 cm), bardzo tłustych rybek, kształtem przypominających
śledzie, ale nieco smuklejszych, o ostrym zapachu. Konserwuje
się je najczęściej przez odciśnięcie większości tłuszczu i
fermentację. Są moczone w solance, konserwowane w oleju lub
solone w słoiczkach. Świeże źle znoszą transport, dlatego
kupujemy je przetworzone, najczęściej jako:
filety anchois
koreczki
anchois
pasty
sardelowe.
Mogą one być składnikiem farszów
mięsnych i rybnych. Są dodatkiem do makaronów, pizz, sałatek,
kanapek, dodając im pikantnego, charakterystycznego smaku.
Nadają się również do dekoracji potraw, np. mięs smażonych
i pieczeni.
Oprócz sprowadzanych z zagranicy, można kupić bardzo dobre
tzw. koreczki helskie o korzennym smaku i pasty. Są równie
smaczne, a kosztują znacznie taniej.
|