ciekawostki >>> strona główna

 

Jak powstaje Camembert?

Krok po kroku produkujemy Camembert. Kolejne informacje zaczerpnięte z Serowej Strony MKot'a

1.Normandzkie krowy dojone są dwa razy dziennie - rano i wieczorem.

2.Krowie mleko transportowane jest w zbiornikach chłodniczych.

3.Do mleka dodawany jest zakwas na dzień przed produkcją sera.

4.Oddziela się 20% tłuszczu, a mleko podgrzewa się do 32°C.

5.Ciepłe mleko jest wlewane do wiader przy wilgotności powietrza prawie 100%.

6.Do mleka dodaje się płynną podpuszczkę cielęcą.

7.Mleko krzepnie w ciągu 90 minut do 2 godzin.

8.Szczotką usuwa się zanieczyszczenia, które gromadzą się na powierzchni masy serowej.

9. Skrzep krojony jest na cztery części pionowo i poziomo dużym nożem.

10.Skrzep nakładany jest do plastikowych form czerpakiem. Czerpak ma średnicę równą średnicy form.

11. Do każdej formy wlewa się cztery czerpaki skrzepu.

12.Po godzinie nakładana jest piąta warstwa skrzepu.

13. Pod ciężarem masy serowej odsącza się serwatka.

14.Po siedmiu godzinach formy odwraca się.

15.Na noc ser w formach przykrywa się metalową płytką.

16.Na następny dzień zdejmowane są formy - pozostawiona metalowa płytka ułatwia odsączenie sera. Potem płytki zdejmuje się.

17.Ser jest spryskiwany trzema rodzajami Penicilium candidum w roztworze wodnym.

18. Po pięciu dniach ser pokrywany jest drobnoziarnistą solą z góry i z boków. Potem sery odwraca się i teraz dół jest solony oraz spryskiwany pleśnią.

19.Ser przenosi się do suszarni, gdzie w temperaturze 13oC i wilgotności 85% pozostają przez 2 tyg. Po ośmiu dniach sery się kurczą, a po 14 dniach wykształca się biała pleśń.

20. Sery owija się parafinowym papierem, wkłada do drewnianych pudełek.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

potrawy z grilla  tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Imprezy firmowe Kraków