ciekawostki >>> strona główna


Czekoladowe ABC

Dlaczego warto jadać czekoladę ?

 

Nie tylko pyszna, ale też wartościowa. Jej głównym składnikiem jest czarne ziarno kakaowe, bogate w witaminy oraz mikroelementy. Tabliczka czekolady pokrywa w 20% dzienne zapotrzebowanie na magnez. Zawiera sporo wapnia, żelaza, fosforu i potasu, a także przeciwpróchniczy fluor. Nie należy jednak przeceniać jego wartości, a to z powodu obecności szkodliwego dla zębów cukru.


Krótka historia czekolady

Prekolumbijscy Aztekowie raczyli się gorącym napojem przyrządzonym z uprażonych ziaren kakaowca.


W XVI w. ten egzotyczny napój trafił do Hiszpanii. Tam uznano go za zbyt gorzki, więc dodano nieco cukru i w ten sposób powstała znana do dziś czekolada pitna.


Pierwsze fabryki czekolady powstały w połowie XVIII w. ale ich wyroby nie zadowoliłyby dzisiejszych smakoszy. Były niezwykle tłuste, wyrabiano je bowiem z całych ziaren kakaowca.


W 1828 roku Holender Conrad van Houten wpadł na pomysł odciśnięcia tłuszczu z miazgi kakaowej. Przy tej okazji udało mu się uzyskać kakao.


Kto powinien unikać czekolady?

Nie zaleca się podawania czekolady dzieciom do 5 lat, z powodu zawartości kofeiny.
Powinny jej także unikać osoby cierpiące na migrenę. Badania wykazały, że zawarta w miazdze kakaowej tyramina może powodować silne bóle głowy. Nic nie stoi na przeszkodzie by jadać czekoladę białą, która nie zawiera miazgi kakaowej.

 

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

potrawy z grilla  tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Imprezy firmowe Kraków