Fasola - co o niej wiemy?
Jak większość nasion, strączkowe:
fasola, groch, ciecierzyca, soja i in. odznaczają się bogactwem
składników odżywczych. Najpopularniejsza u nas fasola biała
dostarcza w 100 g suchego ziarna 346 kcal, w tym dużo białka
(więcej niż mięso), witamin (A, E i z grupy B), składników
mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, siarki, fosforu.
Białko zawarte w ziarnach fasoli jest jednak niepełnowartościowe
i należy je łączyć z białkiem zwierzęcym. Nawet niewielki
dodatek mięsa, jajek czy sera czyni posiłek w pełni wartościowym.
Nasiona strączkowych zawierają też inne cenne składniki
pożywienia, które leczniczo wpływają na organizm. Gdy mowa
o fasoli, warto pamiętać, że
Obecność błonnika pokarmowego wpływa na obniżenie cholesterolu
we krwi. Amerykanie zbadali, że systematyczne jedzenie 85
g gotowanej fasoli dziennie obniża poziom cholesterolu o 10
proc. Fasola wskazana jest też przy diecie cukrzycowej, pomaga
regulować poziom cukru we krwi.
Kwas foliowy zawarty w ziarnach uodparnia na choroby.
Mogą jeść fasolę wrzodowcy, bo wchłania nadmiar kwasu (zwłaszcza
czerwona).
Powinniśmy jeść fasolę wszyscy przynajmniej raz w tygodniu,
gdyż badania wykazują, że ma znaczenie w profilaktyce chorób
nowotworowych.
Reguluje trawienie i zapobiega zaparciom, ale jest przeciwwskazana
przy biegunkach i ma właściwości gazotwórcze, powodując dyskomfort,
wzdęcia, kurcze.
Dodatek czosnku i imbiru zapobiega gromadzeniu się gazów.
Również odpowiednie moczenie fasoli ma tu znaczenie: namoczyć
przed gotowaniem, wypłukać, wsypać do wrzątku, gotować 3 min
pod przykryciem, odstawić na 2 godz., odlać wodę, nalać nowej
o temp. pokojowej i moczyć przez noc, wypłukać, zalać wodą
i gotować 1-2 godziny.
Solić fasolę pod koniec przyrządzania, nie dodawać sody w
celu przyspieszenia gotowania, gdyż powoduje rozkład witamin
z grupy B i psuje smak.
|