ciekawostki >>> strona główna

 

Greckie zioła i przyprawy

 

Grecy jako jedni z pierwszych odkryli wspaniały wpływ ziół aromatycznych na walory smakowe i odżywcze potraw. Okalająca ich przyroda dawała wspaniały wachlarz roślin bogatych w owoce i wonne liście. Potrafiły ożywić nawet najbardziej mdłe z potraw mącznych a warzywa zmienić w iście boskie danie. Specyfika i proporcje dodawania poszczególnych ziół stały się tajemnicą starożytnych lekarzy. Oto krótki przegląd przypraw i ziół charakterystycznych dla Grecji:


Anyżek (anison)- służy przede wszystkim do wyrobu Uzo, listki dodaje się do pieczonej cielęciny i kurczaków, do sałatek owocowych i słodkich sosów


Kminek (Kminion)- dodaje się do chleba, sera, pieczeni mięsnej, ryb i ciast.

 

Papryka "cayenne" (Kokkino Piperi)- dodaje się do zapiekanek, dań z jaj i makaronu, pieczonego drobiu i sosów.

 

Koper (Anitho)- stosowany w takiej samej formie jak w kuchni polskiej. Wysuszone ziarna kopru dodaje się do pieczeni, sera, ryb i dań z warzyw.

 

Kapary (Kaparis)- używa się do marynat, ryb i sałatek rybnych.

 

Wawrzyn (Vaio) - liści tego świętego drzewa używa się podobnie jak liści laurowych.

 

Rozmaryn (Dendroliwano)- jedno z najintensywniej pachnących ziół. dodaje się do sałatek owocowych, do pieczeni (z reguły jagnięcych), sosów i potraw z "owoców morza". (można hodować w doniczce).

 

Pietruszka (Maidano)- obficie używa się jej w kuchni greckiej , zawsze w świeżej postaci. Popularne jest masło pietruszkowe z drobno pokrajanymi listkami.

 

Oregano (Righani)- najpopularniejsze z greckich ziół. Rośnie wszędzie, jako chwast. Suszone tarte liście dodaje się do pieczeni, duszonych mięs, ryb, sałatek , sosów, zapiekanek, zup i dań warzywnych. Należy się jednak obchodzić z nim z umiarem.

 

Seler (Selino)- posiekane liście dodaje się do zupy rybnej i konserw rybnych.

 

Mięta (Thiosmos) - używana jest często w połączeniu z siekana pietruszką i oregano. Dadaje się do pieczeni i sałat.

 

Tymianek (Thimari)- dodaje się do marynat, zalewy do konserwowania oliwek. Suszonym doprawia się pieczenie i sałaty.

 

Bazylia (Wasilikos) - stosuje się głównie do dań z owoców morza, jajek, pieczonych mięs, sałat i sosu pomidorowego.

 

Cząber (Thrimbe) - pochodzi z Grecji, po okresie kolonizacji rozpowszechnił się na całym obszarze Morza Śródziemnego. Zwany często "zielem fasolowym" gdyż idealnie nadaje się do potraw z roślin strączkowych.

 

Sezam - stosuje się do wypieku chleba, ciast i ciasteczek.

 

Olejek z kwiatów pomarańczy - stosuje się do wyrobu słodyczy.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

potrawy z grilla  tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Imprezy firmowe Kraków