Greckie zioła i przyprawy
Grecy jako jedni z pierwszych odkryli
wspaniały wpływ ziół aromatycznych na walory smakowe i odżywcze
potraw. Okalająca ich przyroda dawała wspaniały wachlarz roślin
bogatych w owoce i wonne liście. Potrafiły ożywić nawet najbardziej
mdłe z potraw mącznych a warzywa zmienić w iście boskie danie.
Specyfika i proporcje dodawania poszczególnych ziół stały
się tajemnicą starożytnych lekarzy. Oto krótki przegląd przypraw
i ziół charakterystycznych dla Grecji:
Anyżek (anison)- służy przede wszystkim do wyrobu
Uzo, listki dodaje się do pieczonej cielęciny i kurczaków,
do sałatek owocowych i słodkich sosów
Kminek (Kminion)- dodaje się do chleba, sera, pieczeni
mięsnej, ryb i ciast.
Papryka "cayenne" (Kokkino
Piperi)- dodaje się do zapiekanek, dań z jaj i makaronu,
pieczonego drobiu i sosów.
Koper (Anitho)- stosowany
w takiej samej formie jak w kuchni polskiej. Wysuszone ziarna
kopru dodaje się do pieczeni, sera, ryb i dań z warzyw.
Kapary (Kaparis)- używa się
do marynat, ryb i sałatek rybnych.
Wawrzyn (Vaio) - liści tego
świętego drzewa używa się podobnie jak liści laurowych.
Rozmaryn (Dendroliwano)- jedno
z najintensywniej pachnących ziół. dodaje się do sałatek owocowych,
do pieczeni (z reguły jagnięcych), sosów i potraw z "owoców
morza". (można hodować w doniczce).
Pietruszka (Maidano)- obficie
używa się jej w kuchni greckiej , zawsze w świeżej postaci.
Popularne jest masło pietruszkowe z drobno pokrajanymi listkami.
Oregano (Righani)- najpopularniejsze
z greckich ziół. Rośnie wszędzie, jako chwast. Suszone tarte
liście dodaje się do pieczeni, duszonych mięs, ryb, sałatek
, sosów, zapiekanek, zup i dań warzywnych. Należy się jednak
obchodzić z nim z umiarem.
Seler (Selino)- posiekane
liście dodaje się do zupy rybnej i konserw rybnych.
Mięta (Thiosmos) - używana
jest często w połączeniu z siekana pietruszką i oregano. Dadaje
się do pieczeni i sałat.
Tymianek (Thimari)- dodaje
się do marynat, zalewy do konserwowania oliwek. Suszonym doprawia
się pieczenie i sałaty.
Bazylia (Wasilikos) - stosuje
się głównie do dań z owoców morza, jajek, pieczonych mięs,
sałat i sosu pomidorowego.
Cząber (Thrimbe) - pochodzi
z Grecji, po okresie kolonizacji rozpowszechnił się na całym
obszarze Morza Śródziemnego. Zwany często "zielem fasolowym"
gdyż idealnie nadaje się do potraw z roślin strączkowych.
Sezam - stosuje się do wypieku
chleba, ciast i ciasteczek.
Olejek z kwiatów pomarańczy
- stosuje się do wyrobu słodyczy.
|