ciekawostki >>> strona główna

Jak "urządzić" grilla?

Dziś grillowanie zdobyło uznanie jako firma spędzania wolnego czasu ze znajomymi lub rodziną. Jest to szybka i prawdopodobnie najzdrowsza metoda przyrządzania posiłków.

Czego potrzebujemy, aby rozpocząć wiosenne grillowanie?

Po pierwsze grill, taki, na jaki nas stać, albo taki jaki nam się podoba.
Węgiel drzewny, i tylko węgiel drzewny, nic innego nie wchodzi w grę, bo tylko prawdziwy węgiel drzewny nada naszym potrawom dobry smak.
Podpałkę, bo raczej trudno nam będzie rozpalić sam węgiel. Odpuśćmy sobie wszystko, co nie jest naturalne, czyli wszelkie oleje parafinowe, sztuczne płyny czy gazy do rozpalania węgla. Węgiel polany takim czymś, będzie miał brzydką woń i a dym osmoli nasze potrawy.
Naturalne ulepszacze, czyli gałęzie winorośli, suche gałązki rozmarynulub tymianku, namoczone liście laurowe, albo kawałki drewna z drzew owocowych (jabłoń, wiśnia, morela) również wcześniej namoczone w wodzie. Z naszego grilla będzie unosił się wspaniały aromat.
I jeśzcze zapałki, dobre towarzystwo, odpowiednią pogodęi coś na ruszt :)

Jak rozpalać grilla?

Kładziemy cienką warstwę węgla na grillu następnie mały kopczyk na środku, wkładamy podpałkę i zapalamy. Gdy pojawi się płomień i wszystkie węgle zajmą się ogniem, szybko rozrzucamy je na równomierną płaską warstwę. Zanim węgle będą się odpowiednio żarzyć upłynie ok. 30 minut. Kiedy pokryją się szarym popiołem to znak, że możemy zaczynać grillowanie. W tym momencie wkładamy nasze ulepszacze: drewno owocowe, zioła, gałęzie drzew, itp. Wcześniej spaliłyby się i nici z aromatu. Jak sprawdzić, czy temperatura żaru jest wysoka, średnia czy niska? Sprawa dość trudna w grillach węglowych, wszystko zależy od naszej wrażliwości na ciepło. Jeśli możemy utrzymać rękę nad żarem ok. 5 minut, grill jest lekko nagrzany, gdy utrzymamy rękę przez 3-4 sekundy, grill jest bardzo dobrze nagrzany, a gdy utrzymamy tylko sekundę mam bardzo gorący żar. A co zrobić, gdy grill rozgrzeje się za bardzoi potrawy palą się w mgnieniu oka? Rozsunąć węgle, zostawiając bardzo cienką warstwę na środku grilla i tam też przesunąć porcje na ruszcie, dodatkowo można zrosić węgiel wodą.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując się do grillowania?

Nie grillować w wietrzny dzień. Nie będziemy mieć żadnej kontroli nad ogniem.

Spiąć długie włosy!

Zapomnieć o grillowaniu w pomieszczeniach zamkniętych!

Nigdy ponownie nie rozpalać tlących się już węgli. Jeśli nasz żar jest zbyt słaby, zgarniamy węgle do kupki i dmuchamy roznosząc żar do słabiej zajętych węgli.

Węgiel drzewny przechowujemy w zamkniętych pojemnikach, najlepiej wyłożonych od wewnątrz tekturą. W przeciwnym razie może zwilgotnieć i będzie go bardzo trudno rozpalić.
Przed pieczeniem powierzchnię rusztu smarujemy olejem. Dzięki temu potrawa nie przywiera do rusztu. Ale uwaga! Jeśli przesadzimy z olejem i kratka będzie mokra, to olej może zacząć palić się i smolić nasze potrawy.


Jeśli mamy ochotę na coś więcej, niż kawał skwierczącego mięcha z rusztu, to polecamy przepisy z naszych stron. Otwarliśmy dział poświęcony wyłącznie potrawom z grilla. Więc do dzieła!

Życzymy dobrej pogody i udanych wypieków!

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

potrawy z grilla  tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Imprezy firmowe Kraków