Jak "urządzić" grilla?
Dziś grillowanie zdobyło uznanie
jako firma spędzania wolnego czasu ze znajomymi lub rodziną.
Jest to szybka i prawdopodobnie najzdrowsza metoda przyrządzania
posiłków.
Czego potrzebujemy, aby rozpocząć
wiosenne grillowanie?
Po pierwsze grill, taki, na jaki nas stać,
albo taki jaki nam się podoba.
Węgiel drzewny, i tylko węgiel drzewny, nic innego
nie wchodzi w grę, bo tylko prawdziwy węgiel drzewny nada
naszym potrawom dobry smak.
Podpałkę, bo raczej trudno nam będzie rozpalić sam
węgiel. Odpuśćmy sobie wszystko, co nie jest naturalne, czyli
wszelkie oleje parafinowe, sztuczne płyny czy gazy do rozpalania
węgla. Węgiel polany takim czymś, będzie miał brzydką woń
i a dym osmoli nasze potrawy.
Naturalne
ulepszacze, czyli gałęzie winorośli, suche
gałązki rozmarynulub tymianku,
namoczone liście laurowe, albo kawałki drewna
z drzew owocowych (jabłoń, wiśnia, morela) również
wcześniej namoczone w wodzie. Z naszego grilla będzie
unosił się wspaniały
aromat.
I
jeśzcze
zapałki, dobre towarzystwo,
odpowiednią pogodęi coś na ruszt
:)
Jak rozpalać grilla?
Kładziemy cienką warstwę węgla na
grillu następnie mały kopczyk na środku, wkładamy podpałkę
i zapalamy. Gdy pojawi się płomień i wszystkie węgle zajmą
się ogniem, szybko rozrzucamy je na równomierną płaską warstwę.
Zanim węgle będą się odpowiednio żarzyć upłynie ok. 30 minut.
Kiedy pokryją się szarym popiołem to znak, że możemy zaczynać
grillowanie. W tym momencie wkładamy nasze ulepszacze: drewno
owocowe, zioła, gałęzie drzew, itp. Wcześniej spaliłyby
się
i nici z aromatu. Jak sprawdzić, czy temperatura
żaru jest wysoka, średnia czy niska? Sprawa dość
trudna w grillach węglowych, wszystko zależy od naszej wrażliwości
na ciepło. Jeśli możemy utrzymać rękę nad żarem ok. 5 minut,
grill jest lekko nagrzany, gdy utrzymamy rękę przez 3-4
sekundy,
grill jest bardzo dobrze nagrzany, a gdy utrzymamy tylko
sekundę mam bardzo gorący żar. A co zrobić, gdy
grill rozgrzeje się za bardzoi potrawy palą się
w mgnieniu oka? Rozsunąć węgle, zostawiając bardzo cienką
warstwę na środku
grilla i tam też przesunąć porcje na ruszcie, dodatkowo można
zrosić węgiel wodą.
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać,
przygotowując się do grillowania?
Nie grillować w wietrzny dzień. Nie będziemy mieć żadnej kontroli
nad ogniem.
Spiąć długie włosy!
Zapomnieć o grillowaniu w pomieszczeniach zamkniętych!
Nigdy ponownie nie rozpalać tlących się już węgli. Jeśli nasz
żar jest zbyt słaby, zgarniamy węgle do kupki i dmuchamy roznosząc
żar do słabiej zajętych węgli.
Węgiel drzewny przechowujemy w zamkniętych pojemnikach, najlepiej
wyłożonych od wewnątrz tekturą. W przeciwnym razie może zwilgotnieć
i będzie go bardzo trudno rozpalić.
Przed pieczeniem powierzchnię rusztu smarujemy olejem. Dzięki
temu potrawa nie przywiera do rusztu. Ale uwaga! Jeśli przesadzimy
z olejem i kratka będzie mokra, to olej może zacząć palić
się i smolić nasze potrawy.
Jeśli mamy ochotę na coś więcej, niż kawał skwierczącego mięcha
z rusztu, to polecamy przepisy z naszych stron. Otwarliśmy
dział poświęcony wyłącznie potrawom
z grilla. Więc do dzieła!
Życzymy dobrej pogody i udanych
wypieków!
|