ciekawostki >>> strona główna

 

Hamburger i Tatarzy

 

Mielone mięso


W 1904 roku Światowe Targi w St. Louis w USA wylansowały hamburgera, jakiego znamy dziś, choć kanapka z mieloną wołowiną pojawiła się już dużo, dużo wcześniej.

 

W Średniowieczu mongolscy Tatarzy i Bałtowie siekali świeże mięso, dodawali przyprawy i zjadali na surowo. W XIV wieku uboższe społeczeństwo Niemiec mielone mięso jadło też na surowo lub gotowane. Wkrótce z potrawy tej zasłynęło miasto Hamburg. W roku 1888, wraz z niemieckimi emigrantami stek hamburski dotarł do Anglii, gdzie doktor J. H. Salisbury, wyznający pogląd, że wszelkie siekaniny są zbawienne dla naszego układu pokarmowego, zalecił jedzenie hamburgerów trzy razy w ciągu dnia. Wtedy to mielone danie nosiło nazwę "stek Salisbury". W tym samym mniej więcej czasie, niemieccy emigranci docierają również do wybrzeży USA, przywożąc ze sobą hamburgera. Niebawem zaczęto go urozmaicać musztardą, keczupem i wszystkim, co podpowiadała fantazja. Stoiska z hamburgerami zaczęły powstawać w całych Stanach Zjednoczonych.




Opr. na podst. książki Doris Flexner pt. "Historia świata dla optymistów"


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

last minute Kraków  tani nocleg Kraków  Dom seniora  Bankiety Kraków  Wesela Kraków