Hamburger i Tatarzy
Mielone mięso
W 1904 roku Światowe Targi w St. Louis w USA wylansowały hamburgera,
jakiego znamy dziś, choć kanapka z mieloną wołowiną pojawiła
się już dużo, dużo wcześniej.
W
Średniowieczu mongolscy Tatarzy i Bałtowie siekali świeże
mięso, dodawali przyprawy i zjadali na surowo. W XIV wieku
uboższe społeczeństwo Niemiec mielone mięso jadło też na surowo
lub gotowane. Wkrótce z potrawy tej zasłynęło miasto Hamburg.
W roku 1888, wraz z niemieckimi emigrantami stek hamburski
dotarł do Anglii, gdzie doktor J. H. Salisbury, wyznający
pogląd, że wszelkie siekaniny są zbawienne dla naszego układu
pokarmowego, zalecił jedzenie hamburgerów trzy razy w ciągu
dnia. Wtedy to mielone danie nosiło nazwę "stek Salisbury".
W tym samym mniej więcej czasie, niemieccy emigranci docierają
również do wybrzeży USA, przywożąc ze sobą hamburgera. Niebawem
zaczęto go urozmaicać musztardą, keczupem i wszystkim, co
podpowiadała fantazja. Stoiska z hamburgerami zaczęły powstawać
w całych Stanach Zjednoczonych.
Opr. na podst. książki Doris Flexner pt. "Historia
świata dla optymistów"
|