ciekawostki >>> strona główna

 

Jak rozpoznać, czy jajka są świeże?

 

WSTRZĄSANIE
Jajko średniej wielkości, mające jeden dzień waży około 50 g. Pęcherzyk powietrza znajdujący się w jego bardziej zaokrąglonym końcu ma minimalną wielkość. Jednak jego objętość powiększa się nieznacznie każdego dnia. Jajko, którym potrząśniemy tuż przy uchu, nie wydaje żadnego dźwięku - gdy jest bardzo świeże. Przy starszych jajkach słychać bardzo słabe, tępe dźwięki.

 

W WODZIE
świeże jajko włożone do wody idzie na dno, jajko mające od tygodnia do 10
dni pływa na powierzchni.

 

PRZY ROZBIJANIU
Białko musi tworzy gruba warstwę, przykrywającą żółtko. W żadnym wypadku
nie powinno się szeroko rozlewać. Bacznie sprawdzamy również zapach oraz
barwę żółtka, pamiętając jednak, że piękny, żółty kolor uzyskać można obecnie w sztuczny sposób

 

Na podstawie"Wirtualnej Kuchni Polskiej"

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

last minute Kraków  tani nocleg Kraków  Dom seniora  Bankiety Kraków  Wesela Kraków