ciekawostki >>> strona główna

 

Kabaczek, Patisson, Cukinia - co jest co?

Na liście dyskusyjnej pl.rec.kulchnia rozgorzała dyskusja - jak odróżnić te trzy warzywa, a właściwie cztery, gdyż pojawił się również bakłażan? Po dłuższej wymianie zdań padła wyczerpująca odpowiedź, którą za zgodą autora prezentujemy poniżej. A może ktoś dysponuje zdjęciami opisanych tu warzyw i mógłby je udostępnić?


Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka .


Kabaczek nie ma nic wspólnego z oberżyną (bakłażanem), który należy do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka. Kabaczek od cukini najłatwiej odróżnić na grządce, na straganie już trudniej, ponieważ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w jasne cętki. Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są najsmaczniejsze (na surowo).


Patisson rzeczywiście przypomina UFO :-)). Małe patissony do 6 cm średnicy traktuje jak ogórki: kwaszę, marynuję, lub spożywam na surowo. Większe dodaję do potraw typu leczo, lub przyrządzam jak placki ziemniaczane.

Sławomir J. Marusiński


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

last minute Kraków  tani nocleg Kraków  Dom seniora  Bankiety Kraków  Wesela Kraków