Kabaczek, Patisson, Cukinia - co jest co?
Na liście dyskusyjnej pl.rec.kulchnia
rozgorzała dyskusja - jak odróżnić te trzy warzywa, a właściwie
cztery, gdyż pojawił się również bakłażan? Po dłuższej wymianie
zdań padła wyczerpująca odpowiedź, którą za zgodą autora prezentujemy
poniżej. A może ktoś dysponuje zdjęciami opisanych tu warzyw
i mógłby je udostępnić?
Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i kucharzem,
rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno kabaczek,
cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek
cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka
.
Kabaczek nie ma nic wspólnego z oberżyną (bakłażanem), który
należy do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka.
Kabaczek od cukini najłatwiej odróżnić na grządce, na straganie
już trudniej, ponieważ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa
nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej
poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest
zielona, czasem w jasne cętki. Kabaczki zbieram wyrośnięte
do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam faszerowane, cukinie
zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są najsmaczniejsze
(na surowo).
Patisson rzeczywiście przypomina UFO :-)). Małe patissony
do 6 cm średnicy traktuje jak ogórki: kwaszę, marynuję, lub
spożywam na surowo. Większe dodaję do potraw typu leczo, lub
przyrządzam jak placki ziemniaczane.
Sławomir J. Marusiński
|