ciekawostki >>> strona główna

 

Krewetki.

Podobnie jak homary, małże i langusty, należą do rodziny morskich skorupiaków. Nazywane po włosku "frutti di mare", czyli owoce morza.

 

To prawdziwy rarytas nie tylko w kuchni Italii - również w innych kuchniach śródziemnomorskich, a także w azjatyckiej i amerykańskiej.
Są smaczne, lekko strawne i niskokaloryczne. Mięso krewetek w smaku przypomina drób, jest jednak bardziej delikatne i mniej tuczące. Stugramowa porcja krewetek to zaledwie 78 kcal (dla porównania kurczak-103 kcal).
Krewetki żyją w strefach przybrzeżnych wszystkich mórz, ale najwięcej jest ich w wodach tropikalnych. Można je także złowić w Bałtyku, lecz są one niejadalne. Najbardziej znane są krewetki szare i czerwone. Wszystkie są bardzo nietrwałe, dlatego tuż po odłowieniu, jeszcze na kutrach rybackich, muszą być trzymane w lodzie.

 

Jakie wybrać?

Krewetki można kupić w całości albo tylko ich cześć jadalna, czyli ogon. W sprzedaży bywają ogony w skorupce, a także już jej pozbawione. Kupując krewetki, sprawdź, czy są suche i jędrne, bo to świadczy o ich świeżości. Sklepy oferują najczęściej krewetki w puszkach lub zamrożone. Jedne i drugie są już gotowe do spożycia.

 

Co jeść?

Krewetki zamrożone należy ułożyć na sicie umieszczonym na garnku z gotująca się wodą lub na chwile zanurzyć we wrzątku.
Częścią jadalna tych skorupiaków jest ogon, ale same skorupki można wykorzystać np. do ugotowania wywaru do sosu. Krewetki należy wyjąć ze skorupki, usunąć głowę i przewód pokarmowy (jest to cienka czarna nitka biegnąca wzdłuż grzbietu).

 

Jak podawać?

Duże krewetki, podobnie jak langusty i homary, pyszne są z grilla. Najlepiej upiec je w całości. Natomiast z mniejszych można przyrządzić szaszłyki. Doskonale smakują krewetki smażone w cieście lub na sklarowanym maśle. Często podawane są na zimno, z sosami, w sałatkach (np. z ryżem, jabłkiem i ananasem) lub w wytwornych koktajlach z owoców morza. Dla tych, którzy z rezerwą podchodzą do tych pysznych skorupiaków, polecamy krewetkowa pastę do kanapek. Puszkę krewetek odsączamy z zalewy i miksujemy z łyżką soku z cytryny. Wlewamy tyle śmietanki, by powstała gęsta masa (nie więcej niż pół szklanki). Doprawiamy chrzanem, pieprzem, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki i wstawiamy na godzinę do lodówki.

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl]

agencja reklamowa Kraków - Yoho strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho

last minute Kraków  tani nocleg Kraków  Dom seniora  Bankiety Kraków  Wesela Kraków