Krewetki.
Podobnie jak homary, małże i langusty,
należą do rodziny morskich skorupiaków. Nazywane po włosku
"frutti di mare", czyli owoce morza.
To prawdziwy rarytas nie tylko w
kuchni Italii - również w innych kuchniach śródziemnomorskich,
a także w azjatyckiej i amerykańskiej.
Są smaczne, lekko strawne i niskokaloryczne. Mięso krewetek
w smaku przypomina drób, jest jednak bardziej delikatne i
mniej tuczące. Stugramowa porcja krewetek to zaledwie 78 kcal
(dla porównania kurczak-103 kcal).
Krewetki żyją w strefach przybrzeżnych wszystkich mórz, ale
najwięcej jest ich w wodach tropikalnych. Można je także złowić
w Bałtyku, lecz są one niejadalne. Najbardziej znane są krewetki
szare i czerwone. Wszystkie są bardzo nietrwałe, dlatego tuż
po odłowieniu, jeszcze na kutrach rybackich, muszą być trzymane
w lodzie.
Jakie wybrać?
Krewetki można kupić w całości albo
tylko ich cześć jadalna, czyli ogon. W sprzedaży bywają ogony
w skorupce, a także już jej pozbawione. Kupując krewetki,
sprawdź, czy są suche i jędrne, bo to świadczy o ich świeżości.
Sklepy oferują najczęściej krewetki w puszkach lub zamrożone.
Jedne i drugie są już gotowe do spożycia.
Co jeść?
Krewetki zamrożone należy ułożyć
na sicie umieszczonym na garnku z gotująca się wodą lub na
chwile zanurzyć we wrzątku.
Częścią jadalna tych skorupiaków jest ogon, ale same skorupki
można wykorzystać np. do ugotowania wywaru do sosu. Krewetki
należy wyjąć ze skorupki, usunąć głowę i przewód pokarmowy
(jest to cienka czarna nitka biegnąca wzdłuż grzbietu).
Jak podawać?
Duże krewetki, podobnie jak langusty
i homary, pyszne są z grilla. Najlepiej upiec je w całości.
Natomiast z mniejszych można przyrządzić szaszłyki. Doskonale
smakują krewetki smażone w cieście lub na sklarowanym maśle.
Często podawane są na zimno, z sosami, w sałatkach (np. z
ryżem, jabłkiem i ananasem) lub w wytwornych koktajlach z
owoców morza. Dla tych, którzy z rezerwą podchodzą do tych
pysznych skorupiaków, polecamy krewetkowa pastę do kanapek.
Puszkę krewetek odsączamy z zalewy i miksujemy z łyżką soku
z cytryny. Wlewamy tyle śmietanki, by powstała gęsta masa
(nie więcej niż pół szklanki). Doprawiamy chrzanem, pieprzem,
dodajemy 2 łyżki posiekanej natki i wstawiamy na godzinę do
lodówki.
|