Kiedy wynaleziono lody?
Dokładnie nie wiadomo kiedy wynaleziono
lody... ale na długo przed wynalezieniem lodówek. I oczywiście
byli to chińczycy. Gdy Marco Polo odwiedził Chiny raczono
się tam lodami owocowymizamrażanymi i przechowywanymi
w naturalnym lodzie. Prawdopodobnie Chińczycy znali metodę
wytwarzania lodów już od ósmego wieku p.n.e. Marco Polo przywiózł
przepis do Włoch. Następni byli Hindusi i Turcy - oni też
udoskonalali "przemysł lodów owocowych".

Lody śmietankowewymyślił
francuz - kuchmistrz króla Anglii Karola I - pod koniec XVII
stulecia. Ale czym byłyby lody bez rożka z wafelka? Jego powstanie
zqwdzięczmy Amerykanom. Wafelek powstał przez przypadek. Podczas
Targów Światowych w 1904 w w St. Louis pewien lodziarz, któremu
zabrakło talerzyków, zaczął podawać mrożone specjały w rożkach
- niestety z gazety. Wynalazek był bardzo praktyczny, ale
niejadalny. Rożki waflowe były juz tylko kwestią czasu.
A co znaldziemy w lodach oprócz smietanki, mleczka i owoców?
Bardzo często w lodach występują też glony! Jako tzw.
stabilizator masy lodowej stosuje się karagen, galaretowatą
substancję uzyskiwaną z plechowców (gatunek roślin zbudowanych
z najprostrzych jednorodnych tkanek zwanych plechą) pólnocnoatlantyckich
krasnorostów : chrząstnicy i gigartyny. Morski stabilizator
stanowi zwykle 0,2 % masy lodów.
Czy wiecie, że kupując lody płacimy za powietrze!W
trakcie produkcji spulchnia się lody pęcherzykami powietrza,
aby nie były zbyt twarde. Wedle amerykańskich norm zawartość
powietrza w loach nie powinna przekraczać pięćdziesięciu procent
ich masy.
|