H2O i dodatki>>> ciekawostki >>> strona główna

 

Historia powstania napojów alkoholowych

- w wielkim skrócie (cz.1)

Według badań archeologicznych, prawdopodobnie już ok.10 tysięcy lat temuotrzymywano napoje alkoholowe przez fermentację fig, daktyli i winogron. Najwcześniejsze produkty alkoholowe powstawały w Chinach, Persji i Egipcie. Do europejskich krajów Basenu Morza Śródziemnego sztuka przyrządzania wina i miodu pitnego dotarła przez handlarzy fenickich. W Grecji i Rzymie wina były konsumowane już 1000 lat p.n.e. nie tylko przy uroczystościach w świątyniach greckich, ale i podczas uczt i biesiad. Grecy rozcieńczali wino wodą, gdyż picie nierozcieńczonego wina uważano za zwyczaj barbarzyński. W Rzymie zaś, wino mieszano z korzeniami, przyprawami i miodem. Następnie, Grecy i Rzymianie przenieśli swoją wiedzę do Europy centralnej. Jednak początki winarstwa nie przyprawiały smakoszy o zawrót głowy. Były to trunki o niskiej zawartości alkoholu, czyli takiej jaką można osiągnąć przy naturalnej fermentacji (ok. 16 stopni). Dopiero w VIII stuleciuArabscy alchemicy w Hiszpanii dokonali pierwszej destylacji wina i otrzymali napój o wysokiej zawartości alkoholu. Póżniej przyprawiali go aromatycznymi spubstancjami i rozprowadzali jako eliksiry. Eliksiry były wówczas bardzo cenne, a sposoby ich produkcji uważano za największą tajemnicę, skrzętnie ukrywaną przez ówczesnych uczonych przez prawie kilkaset lat.

Z końcem XIII w. pojawił się pierwszy opis aparatu destylacyjnego w traktacie o winie, napisanym przez prof. Arnolda de Villeneuve z Uniwersytetu Montpellier. Od tego czasu znana była już w Europie produkcja alkoholu, tzw. wody życia, która bardzo opornie ulegała ulepszaniu. Pierwsze alkoholowe napoje konsumpcyjne zaczęto sporządzać w XIV i XV wieku. Ze słodu jęczmiennego - whiskey w Irlandii, z wina - wypalankę winną we Francji, ze zboża - gorzałkę w Polsce. Najlepsze wyroby w XV w.produkowali Włosi, dodając do spirytusu olejki aromatyczne, wyciągi z ziół, miód i słodkie wino. Były to słynne na całą Europę rosolisy, wówczas najlepsze i najdroższe trunki alkokolowe podawane na dworach możnych. Z biegiem czasu powstawały w różnych krajach Europy pierwsze wytwórnie wódek i likierów, specjalizujące się w charakterystycznych dla danego regionu wyrobach. Były to m.in. Francuskie likiery Chartreuse, Bénédictine, Anisette de Bordeaux oraz koniaki w Charente, likier Maraschino w Dalmacji, likier kminkowy Allasch- Kümmel w Rydze, a w Gdańsku Złota Woda.

Pierwsze nowoczesne aparaty gorzelnicze i rektyfikacyjne powstały w XIX w.Uzyskiwano wówczas spirytus rektyfikowany o wysokiej mocy i prawie idealnie oczyszczony z wszelkich ubocznych produktów fermentacji, nadających przykry zapach i smak. Polskie wódki były bardzo cenione, pędzenie wódki z żyta zaczęto w XV w., a w XVI w. było ono juz bardzo rozpowszechnione, o czym świadczy wprowadzenie podatku na gorzałkę. W końcu XVIII w. powstała pierwsza fabryka wódek gatunkowych Baczewskiego. Po II wojnie światowejprzemysł napojów alkoholowych został upaństwowiony. Dopiero w 1991 roku poszczególne zakłady uzyskały całkowitą samodzielność.



Na podstawie:Jan Cieślak "Od abboccato do żubrówki"

 

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki] [przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony] [przewodnik] [euroserwer]

noclegi Kraków  przedszkole prywatne   Wesela Kraków  potrawy z grilla