H2O i dodatki>>> ciekawostki >>> strona główna

 

K l a s y f i k a c j a   w i n   n i e m i e c k i c h


Cenne przy wyborze wina są informacje zawarte na etykiecie. O ile dość łatwo przychodzi to nawet laikowi w sytuacji gdy są to wina francuskie czy kalifornijskie, o tyle przy winach reńskich pojawia się już pewien problem. Poniżej przedstawiamy małą ściągawkę:


Tafelwein- wino stołowe, nie podlega żadnej systemowej kontroli


Landwein- wino regionalne, o oczko lepsze od stołowego. Produkowane w czterech landach: Rehin, Mosel, Bayern, Neckar, Obeehein


Qualitatswein bestimmte Anbaugebiete (QbA)- wino markowe, poddane obowiązkowej kontroli jakościowej są grona i cykl produkcji.


Qualitatswein mit pradikat
- wino markowe z wyróżnieniem, w którym podczas fermentacji nie używa się cukru.

 

Obowiązkowa kontrola jakości gron, fermentacji i gotowego produktu. Wina te dzieli się na sześć kategorii ze względu na stopień dojrzałości gron:


• K a b i n e t t - wino produkowane wyłącznie z całkowicie dojrzałych winogron

• S p a t l e s e - z gron zebranych co najmniej tydzień po rozpoczęciu winobrania

• A u s l e s e - wyłącznie ze zdrowych, pojedynczo sortowanych gron

• B e e r e n a u s l e s e - z gron przejrzałych na których rozwinęła się tzw. pleśń szlachetna

• T r o c k e n b e e r e n a u s l e s e - z pojedynczych gron uschniętych na krzewach z pleśnią
szlachetną

• E i s w a i n - rarytas produkowany z gron zbieranych po przymrozkach.

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki] [przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony] [przewodnik] [euroserwer]

noclegi Kraków  przedszkole prywatne   Wesela Kraków  potrawy z grilla