Olej - najlepszy z tłuszczy.
Jest niezbędny w naszej diecie. Obniża poziom
cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia.
Jest również doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Tłuszcze pokrywają ponad 30% naszego
dziennego zapotrzebowania na energię. Niestety, znacznie częściej
jadamy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. A
szkoda , ponieważ tłuszcze roślinne zawierają Niezbędne
Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)konieczne dla zachowania
zdrowia. Ułatwiają przyswajanie niektórych witamin, obniżają
poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom układu krążenia
w tym miażdżycy. Mają doskonały wpływ na cerę i włosy.
Najlepszym źródłem NNKT są oleje. Wszystkie otrzymywane są
z nasion; rzepaku, soi, słonecznika, kukurydzy, orzechów,
oliwek, maku, sezamu czy pestek z winogron.
W jaki sposób rozpoznać dobry olej?
Olej powinien mieć zapach nasion
z których został wytłoczony. Kupujmy olej, którego skład nie
pozostaje tajemnicą producenta. Zwróćmy uwagę na zawartość
NNKT.
W sklepach dostać można różne mieszanki olejów.
olej
uniwersalny- to olej z nasion rzepaku
olej
stołowy- to mieszanka oleju słonecznikowego i rzepakowego
olej
sałatkowyto właściwie olej rzepakowy, tylko wzbogacony
witaminami A i E
W
jaki sposób przechowywać olej?
Oleje nie lubią światła, powietrza
i ciepła. Należy je przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Olej starzejąc się jełczeje, wówczas jego barwa ciemnieje.
Jeśli chcemy przetrzymać olej dłużej lepiej przelać go z plastikowego
opakowania do butelki z ciemnego szkła i szczelnie zamknąć.
Różne
rodzaje olejów.
olej sojowy
- ma uniwersalne zastosowanie. Najlepszy na zimno, ale można
go też używać do smażenia. (50% NNKT)
olej z oliwek
- najczęściej spożywany na surowo ( w sałatkach i majonezach
). Można go też użyć do smażenia w wysokich temperaturach.
(7% NNKT)
olej słonecznikowy
- idealny do sałatek, także do krótkotrwałego ogrzewania w
niezbyt wysokich temperaturach. Bogaty w witaminę E. (62%
NNKT)
olej arachidowy
- nadaje się do sałatek i majonezów. Można go użyć do smażenia
i pieczenia. (32% NNKT)
olej rzepakowy
- służy do duszenia i smażenia potraw. Na jego bazie są produkowane
oleje smakowe np. czosnkowy, koperkowy czy paprykowy. (20%
NNKT)
|