Oliwki.
Oliwki to owoce drzewa rosnącego nad
Morzem Śródziemnym. Te niewielkie pestkowce są zielone, zaś
po dojrzeniu purpurowo-czarne.
Oliwki jada się wyłącznie marynowane.
Można kupić z pestkami, ale najlepiej drylowane. Doskonałe
są zielone, nadziewane migdałami, papryką, łososiem. Można
je dodawać do mięs, pizzy, sałatek, koreczków z sera. Z pulpy
owoców najwyższej jakości tłoczy się na zimno oliwę sałatkową,
powinna być jasna, przejrzyście żółta i bez zapachu. Produkuje
się z niej najlepsze majonezy. Gorsza jest oliwa kuchenna,
zielona, tłoczona z pulpy i pestek pośledniejszego gatunku
na gorąco.
Według nowych badań amerykańskich,
wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a zwłaszcza
przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone (obok ostryg,
homarów, otrąb pszennych). Są one bogate w miedź, pierwiastek,
który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich
bólów.
|