ciekawostki >>> strona główna

 

Oliwki.

Oliwki to owoce drzewa rosnącego nad Morzem Śródziemnym. Te niewielkie pestkowce są zielone, zaś po dojrzeniu purpurowo-czarne.

 

Oliwki jada się wyłącznie marynowane. Można kupić z pestkami, ale najlepiej drylowane. Doskonałe są zielone, nadziewane migdałami, papryką, łososiem. Można je dodawać do mięs, pizzy, sałatek, koreczków z sera. Z pulpy owoców najwyższej jakości tłoczy się na zimno oliwę sałatkową, powinna być jasna, przejrzyście żółta i bez zapachu. Produkuje się z niej najlepsze majonezy. Gorsza jest oliwa kuchenna, zielona, tłoczona z pulpy i pestek pośledniejszego gatunku na gorąco.

 

Według nowych badań amerykańskich, wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a zwłaszcza przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone (obok ostryg, homarów, otrąb pszennych). Są one bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów.


 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki] [przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony] [przewodnik] [euroserwer]

tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Bankiety Kraków