ciekawostki >>> strona główna

 

Kilka słów na temat orzechów

Najpopularniejsze w Polsce są orzechy włoskie i laskowe, jednak świat orzechów (jadalnych) na nich się nie kończy. Co możemy jeszcze zerwać?

 

Na przykład taki orzech macadamia, smakuje całkiem jak ten nasz poczciwy "orzech z lasku". Ale za to rozmiarami przypomina piłkę do gry w golfa. Ma bardzo twardą skorupę i słodki pożywny środek. Dobry orzech dla odchudzających się. Najpierw tracimy energię przy rozbijaniu skorupy, a potem zjadamy tylko 16 kalorii. Jak na orzech to bardzo mało. Macadamia uprawiana jest na Hawajach. Drzewo pełni tam dwie funkcje, jest drzewem ozdobnym i jest uprawiame na plantacjach na skalę przemysłową. Aż 90% upraw macadamii znajduje się dziś na Hawajach.

 

Nie wszystkie orzechy stawiają opór tylko grubością skorupy. Orzechy nerkowca zachodniego mają w skorupie żrącą substancję, która może wywołać ostre podrażnienia skóry, a nawet poparzenia. Oczywiście sam orzeszek nerkowca jest bardzo pożyteczny. Olej w nim zawarty ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpróchnicze, nasze zęby byłyby z niego zadowolone. Ciekawa też jest forma w jakiej nerkowce owocują. Na drzewie wyrastają soczyste owoce, na których czubku usytuowany jest nerkowaty orzeszek. Możemy więc zjeść i owoc i orzech. Takie to sprytne drzewko.

 

No, ale na Boże Narodzenie w wielu krajach obowiązkowo jada się kasztany. A kasztan to też orzech. Ten jadalny nie pochodzi z popularnego u nas drzewa, kasztanowca, ale z kasztana, drzewa z rodziny bukowatych. Wywodzi się z obszaru śródziemnomorskiego. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo, jak i po upieczeniu lub ugotowaniu.

 

Czy orzeszki ziemne wydobywamy spod ziemi?Właściwie, to tak! Orzeszki ziemne, zwane też fistaszkami albo orzeszkami arachidowymi, są nasionami brazylijskiej rośliny strączkowej zwanej orzachą. Szypułki po przekwitnieniu wbijają się w ziemię na głębokość 5-8 centymetrów i tam dojrzewa strąk. Ów strąk zawiera do czterech nasion, orzeszków, które w istocie są odpowiednikami grochu czy fasoli. Orzeszki ziemne są cennym źródłem tłuszczu, białka, witaminy D, żelaza i fosforu.

Orzeszki arachidowe są jedynymi orzechami, z których wytwarza się masło. Prawie sto procent produkcji masła orzechowego zjadają Amerykanie. Obliczono że do słoiczka o wadze 340 g wchodzi około 550 fistaszków.

 

Ja najbardziej lubię orzeszki pistacjowe. Mają bardzo aromatyczny i nieporównywalny z niczym smak. Rosną oczywiście na drzewie pistacjowym. Pistacja jest drzewem długowiecznym pochodzi z Bliskiego wschodu, i należy do rodziny nanerczowatych. Dzisiaj uprawia się pistację w Turcji, Iranie i w Kaliforni. Orzeszki pistacji nie sprawiają nikomu kłopotu. Same otwierają swoje skorupki, gdzy dojrzeją.

 

Na końcu opowiem o poczciwej leszczynie. Popularne orzechy laskowerodzi krzewiasta leszczyna pospolita. Orzechy tureckieoczywiście rosną na leszczynie tureckiej, bynajmniej nie krzewiastej. Leszczyna turecka jest wysokim drzewem liściastym. Orzechy lombardzkierosną na leszczynie lombardzkiej. Te ostatnie przypominają migdały i używa się ich do produkcji chałwy. Głównymi producentami orzechów laskowych są Włochy, turcja i Hiszpania. Orzechy laskowe, najlepiej smakują w mlecznej, rozpływającej się w ustach czekoladzie, prawda?


Materił przygotowany w oparciu o książkę "Co w Pizzy siedzi..." Don Voorheesa, wydawnictwa Rachocki i S-ka.

 

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki] [przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony] [przewodnik] [euroserwer]

przepisy na grilla  Wesela Kraków  Bankiety Kraków