ciekawostki >>> strona główna

 

Polskie przyprawy

"Pomidory i oregano czynią potrawę włoską,
wino i estragon - francuską. Kwaśna śmietana
zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon w grecką.
Sos sojowy zamienia jedzenie w danie chińskie,
a czosnek czyni je smacznym."

Alice May Brock

Dzisiejszej sztuki kulinarnej nie wyobrażamy sobie bez pochodzących z całego świata przypraw. Wiele z nich jest jednoznacznie kojarzonych z konkretnymi regionami świata tak jak curry z Indiami, czy oregano z krajami śródziemnomorskimi. Ale na pytanie jakie przyprawy były znane od wczesnego średniowiecza w Polsce niewielu z nas mogłoby odpowiedzieć. Wszak czy czosnek był znany przed wiekami, czy może przywiozła go dopiero królowa Bona?


Z licznych kronik i zapisów wiemy jakich przypraw używano zarówno na dworach książęcych jaki i w skromnych chłopskich domach od średniowiecza. Były to: cebula, czosnek, koper, mięta, kminek, jałowiec, lebioda, biedrzenic (anyż), kolendra, gorczyca, babka oraz liście wiśniowe i dębowe. Jak widać mimo charakterystycznej dla średniowiecza pogardy dla ludzkiego ciała i małego zainteresowania wykwintnym jadłem zasób przypraw był dość spory.


W przyszłości postaramy się zamieścić w naszym serwisie potrawy, których smak podkreślały przyprawy dla nas zapomniane, jak liście wiśni, czy jałowiec.

 

Jesli ktos z Państwa posiada takie przepisy, i zgodziłby się na opublikowanie ich na łamach restaurants.pl, prosimy o kontakt



Na podstawie "Przy polskim stole" Krystyny Bockenheim, Wyd. Dolnośląskie, Wrocław 1998





 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl][euroserwer]

tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Bankiety Kraków