ciekawostki >>> strona główna


Sałatki

O czym warto wiedzieć:


Podstawą sałatki jest jeden wybrany produkt (śledź, kartofle, makaron, ryż). Do niego dopasowuje się pozostałe składniki i przyprawy.

 

Sałatki przed podaniem należy schłodzić.

 

Nawet zwykłą sałatkę jarzynową, można uszlachetnić dodając do niej pokrojone grzybki, patisony, trochę krewetek czy rodzynek.

 

Jeśli ktoś nie przepada za majonezem, może przyprawić sałatkę sosem przyrządzonym z oleju, octu winnego (czy soku z cytryny), musztardy, pieprzu.

 

Sałatki podaje się zwykle w salaterkach. Można je serwować na półmisku, na liściach sałaty bądź kapusty.

 

Sałatki z ryżu, makaronu i kasz dobrze wyglądają w "kopczykach". Wcześniej należy je ubić w filiżankach posmarowanych lekko olejem i wyłożyć na liście sałaty.

 

Nie trzeba żałować, zarówno do środka sałatki, jak i do posypania po wierzchu, siekanej zieleniny. Nie tylko ze względu na smak, ale i zawartość witamin.

 

Sałatki z dodatkiem świeżych lub kwaszonych ogórków, pomidorów, owoców puszczających sok należy spożywać zaraz po przygotowaniu, inaczej podchodzą wodą i stają się niesmaczne.

 

Inny kolor sałatki można uzyskać, dodając do majonezu odrobinę szafranu, przecieru pomidorowego lub keczupu, soku z buraków, posiekanej drobno rzeżuchy.

 

Sałatki nieciekawe kolorystycznie wymagają stosownej dekoracji, np. czarnych oliwek, posiekanej rzodkiewki, czerwonej papryki, listków natki.

 

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki] [przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony] [przewodnik] [euroserwer]

tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Bankiety Kraków