Skąd się biorą strusie?
Naukowcy przypuszczają iż struś wywodzi się z Azji. Przyjmuje
się, że jego narodziny miały miejsce ok. 40-55 milionów lat
temu. Struś ewoluował ok. 12 milionów lat temu (w Pliocenie)
pojawiły się wielkie ptaki o wzroście ok. 4 m, które zajęły
obszar od Europy po Mongolię i po Afrykę. W wyniku zmian ewolucyjnych
i w wyniku doboru naturalnego pozostały tylko jednostki najbardziej
przystosowane do panujących wtedy warunków. Ptaki stały się
mniejsze i zwinniejsze, a zarazem szybsze. Dopiero przed ok.
2 milionami lat zaczęły upodabniać się do takich strusi, jakie
znamy dzisiaj.
Między 5000 tyś., a 6000 tyś. lat
temu strusie wkroczyły pod "ludzkie strzechy", czego
dowody można znaleźć na obszarach dzisiejszej Sahary, która
niegdyś była zalesioną i tętniącą życiem równiną z zielonymi
pastwiskami - jakże inną od tej Sahary, którą znamy dzisiaj.
Właśnie od tamtych czasów ludzie zaczęli utrwalać strusie
na naskalnych rysunkach przedstawiających dzikie zwierzęta
polujące na te szybkie ptaki.
Jak smakuje Struś?
Zaletą strusiny jest jej:
- niska kaloryczność,
- mała zawartość tłuszczu,
- niewielka zawartość cholesterolu - zbliżona do mięsa indyczego,
a dużo mniejsza niż w wieprzowinie, baraninie, czy wołowinie,
- korzystny profil kwasów tłuszczowych,
- nie ustępuje poziomem białka wołowinie.
Strusina jest nieco mniej soczysta
niż wołowina i zbliżona smakiem do dziczyzny. Jednak niektórzy
twierdzą iż smakiem przypomina bardziej wołowinę niż mięso
drobiu. Tak czy inaczej jest bardzo dobra, a przyrządza się
ją prosto na wiele sposobów, często używana jest zamiast wołowiny.
Nie należy zapominać, że podczas gotowania nie następuje ubytek
masy mięsa, jak ma to miejsce np. w wołowinie. Podsumowując,
pod względem zdrowotnym oraz smakowym, strusina jest produktem
bardzo cennym i poszukiwanym.
Więcej informacji na temat strusiny na stronach
www.strusie.com.pl
|