Strusie jajo!!!
Waży 1650 g. Zawiera ok. 1000 g białka
i 320 g żółtka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu, klasyfikuje
się pomiędzy indykiem i kaczką, a perlicą czy przepiórką.
Całkowita jego zawartość jest zbliżona do zawartości w jajku
kurzym. Analizując dalej wartość dietetyczną dowiemy się,
iż w jajku strusim obserwowany jest stosunkowo duży udział
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych żółtka, a ich stosunek
do kwasów nasyconych jest w porównaniu z innymi gatunkami
drobiu najwyższy, co powoduje, że jaja strusie pod względem
dietetycznym są wyborne.
Jaki wniosek?
Jajo strusie na stół!!!
W poszukiwaniu największego jaja
na świecie nie musimy udawać się do Australii, chociaż po
długich poszukiwaniach może się to nam wydać sposobem o niebo
lepszym. Strusie jaja do jakiś czas pojawiająsię w polskich
hipermarketach (z reguły w okresie poprzedzającym święta wielkanocne)
lub też sklepach ze zdrowążywnością, a i farmy strusie są
w Polsce coraz popularniejsze. Jak już uda nam się takowe
jajo znaleźć musimy poddać wnikliwemu badaniu jego świeżość.
Podobnie jak w przypadku jaj kurzych najłatwiej dostrzegalną
zmianą wywołaną starzeniem jaja jest wyparowanie z niego wody
- ubędzie z niego masa, a zwiększy się głębokość komory powietrznej.
Test świeżości będzie więc polegał na lekkim potrząsaniu jajem
- jaja nieświeże dadzą bulgocący czy chlupiący odgłos .
Mamy jajo!!! Co dalej?
Rozbicie skorupy na połowę nie jest
takie proste, jak w przypadku jaj kurzych i nie chodzi tu
bynajmniej o wielkość jaja, lecz o grubość skorupy jaja strusiego,
która wynosi 2-3 mm i jest 10-krotnie grubsza od skorupki
jaja kurzego. W przypadku, gdy zamierzamy jeszcze zachować
skorupę jaja w całości, należy ostrożnie wyszczerbić małą
dziurkę za pomocą ostrego dłuta lub po prostu wywiercić w
nim dziurę, a żółtko z białkiem wypłynie na zewnątrz tworząc
ogromnych rozmiarów wydmuszkę.
Jeżeli natomiast chcemy dodatkowo
oddzielić żółtko od białka użyć musimy narzędzi, których nie
często używamy w naszej kuchni. Bardzo pomocne przy tym jest
użycie dłutka z młotkiem, którym to kreślimy linię w poprzek
jaja i ząbkowanego noża, którym łatwo "przepiłowujemy"
jajo wzdłuż zamierzonej linii.
Jajo rozbite.
Poradziliśmy sobie ze skorupą , teraz
pozostaje nam już tylko konsumpcja. Poniżej przedstawiamy
kilka najpopularniejszych przepisów
Jaja strusie na twardo.
Jajo strusie gotujemy około 2,5 godziny. Po ostudzeniu można
częściowo odzyskać skorupkę jaja (z połowy skorupki jaja można
zrobić, np. ładną popielniczkę), przecinając ją w poprzek
piłką do cięcia.
Strusie jaja faszerowane.
Jajo gotujemy, przecinamy skorupę w poprzek. Przygotowujemy
następnie farsz z ugotowanego białka i żółtka jaja - kroimy
jajo na kawałki, a następnie dokładnie mieszamy białko wraz
z żółtkiem w naczyniu. Do powstałej mieszaniny dodajemy posiekaną
natkę pietruszki lub szczypiorek oraz masło. Napełniamy farszem
połówki skorup, posypujemy bułką tartą i smażymy w piekarniku
pod przykryciem aż do zrumienienia się bułki tartej.
Jajecznica ze strusich jaj.
Przyda nam się tutaj wiertarka (jeśli jajo chcemy zachować
jako pamiątkę wspaniałej uczty). Wiertarką nawiercamy z obu
końców jaja otworki i wydmuchujemy zawartość na talerz. Smażymy
jak klasyczną jajecznicę. Należy pamiętać, że jajecznicą taką
możemy nakarmić od 8 do 10 osób. Nie polecamy przyrządzania
jej tylko dla siebie.
Najczęściej strusie jaja są zamawiane na specjalne okazje
rodzinne w kategorii dania o dużej dozie egzotyki. Największy
popyt na strusie jaja przypada na Wielkanoc, choć w tym okresie
podaż jest stosunkowo mała, gdyż nośność strusi zaczyna się
zwykle na początku marca, a poza tym ich liczba w Polsce jest
stosunkowo niewielka. Strusie jaja możemy również spróbować
w restauracjach, które serwują jajecznicę z jednego jaja przeznaczoną
na 8-10 osób. Zjedzenie jednego jaja strusia przekracza bowiem
możliwości typowej 4-osobowej rodziny. Obecnie cena jednego
jaja wynosi ok. 50-70 zł. Z uwagi na brak tradycji ich spożywania,
sezonowość produkcji, wysoką cenę, wydaje się, że te największe
jaja świata będą nadal zarezerwowane na szczególne okazje.
Zawartość cholesterolu (%) i kwasów tłuszczowych
(w % ich sumy przyjętej za 100)
w żółtku jaj ptaków różnych gatunków użytkowych
Zawartośćcholesterolu
(%) i kwasów tłuszczowych (w % ich sumy przyjętej za 100)
w żółtku jaj ptaków różnych gatunków użytkowych
Skład
|
Struś
|
Indyk
|
Kaczka
|
Kura
|
Perlica
|
Przepiórka
|
Cholesterol
Kwasy
tłuszczowe nasycone mirystynowy palmitynowy stearynowy RAZEM
jednonienasycone palmioleinowy oleinowy RAZEM wielonienasycone linolowy linolenowy
RAZEM
|
1,98
1,9 35,7 6,1 43,7
8,1 30,6 38,7
11,1 2,4
17,7
|
2,4
0,4 27,5 8,9 36,8
6,7 39,6 46,3
11,9 0,8
16,8
|
2,11
0,4 26,3 5,5 32,2
3,9 53,2 57,1
4,9 0,9
10,7
|
1,5-1,9
0,3-0,5 23-30 8-10,5 34-40
3,4-3,5 41-49 46-53
0,3-13 0,3-0,5
4,1-17
|
1,6
0,5 32,7 15,8 49,0
1,8 28,2 30,0
16,9 -
20,9
|
1,28
0,5 29,1 9,1 38,7
5,2 41,8 47,0
10,2 0,4
14,3
|
Na podstawie artykułu dr. inż. Jarosława
Olava Horbańczuka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt,
PAN, zamieszczonego w "Żyjmy dłużej"
8 (sierpień) 2000
|
|