ciekawostki >>> strona główna


Strusie jajo!!!

Waży 1650 g. Zawiera ok. 1000 g białka i 320 g żółtka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu, klasyfikuje się pomiędzy indykiem i kaczką, a perlicą czy przepiórką. Całkowita jego zawartość jest zbliżona do zawartości w jajku kurzym. Analizując dalej wartość dietetyczną dowiemy się, iż w jajku strusim obserwowany jest stosunkowo duży udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych żółtka, a ich stosunek do kwasów nasyconych jest w porównaniu z innymi gatunkami drobiu najwyższy, co powoduje, że jaja strusie pod względem dietetycznym są wyborne.
Jaki wniosek?

 

Jajo strusie na stół!!!

W poszukiwaniu największego jaja na świecie nie musimy udawać się do Australii, chociaż po długich poszukiwaniach może się to nam wydać sposobem o niebo lepszym. Strusie jaja do jakiś czas pojawiająsię w polskich hipermarketach (z reguły w okresie poprzedzającym święta wielkanocne) lub też sklepach ze zdrowążywnością, a i farmy strusie są w Polsce coraz popularniejsze. Jak już uda nam się takowe jajo znaleźć musimy poddać wnikliwemu badaniu jego świeżość. Podobnie jak w przypadku jaj kurzych najłatwiej dostrzegalną zmianą wywołaną starzeniem jaja jest wyparowanie z niego wody - ubędzie z niego masa, a zwiększy się głębokość komory powietrznej. Test świeżości będzie więc polegał na lekkim potrząsaniu jajem - jaja nieświeże dadzą bulgocący czy chlupiący odgłos .

 

Mamy jajo!!! Co dalej?

Rozbicie skorupy na połowę nie jest takie proste, jak w przypadku jaj kurzych i nie chodzi tu bynajmniej o wielkość jaja, lecz o grubość skorupy jaja strusiego, która wynosi 2-3 mm i jest 10-krotnie grubsza od skorupki jaja kurzego. W przypadku, gdy zamierzamy jeszcze zachować skorupę jaja w całości, należy ostrożnie wyszczerbić małą dziurkę za pomocą ostrego dłuta lub po prostu wywiercić w nim dziurę, a żółtko z białkiem wypłynie na zewnątrz tworząc ogromnych rozmiarów wydmuszkę.

Jeżeli natomiast chcemy dodatkowo oddzielić żółtko od białka użyć musimy narzędzi, których nie często używamy w naszej kuchni. Bardzo pomocne przy tym jest użycie dłutka z młotkiem, którym to kreślimy linię w poprzek jaja i ząbkowanego noża, którym łatwo "przepiłowujemy" jajo wzdłuż zamierzonej linii.

 

Jajo rozbite.

Poradziliśmy sobie ze skorupą , teraz pozostaje nam już tylko konsumpcja. Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych przepisów

 

Jaja strusie na twardo.
Jajo strusie gotujemy około 2,5 godziny. Po ostudzeniu można częściowo odzyskać skorupkę jaja (z połowy skorupki jaja można zrobić, np. ładną popielniczkę), przecinając ją w poprzek piłką do cięcia.

 

Strusie jaja faszerowane.
Jajo gotujemy, przecinamy skorupę w poprzek. Przygotowujemy następnie farsz z ugotowanego białka i żółtka jaja - kroimy jajo na kawałki, a następnie dokładnie mieszamy białko wraz z żółtkiem w naczyniu. Do powstałej mieszaniny dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek oraz masło. Napełniamy farszem połówki skorup, posypujemy bułką tartą i smażymy w piekarniku pod przykryciem aż do zrumienienia się bułki tartej.

 

Jajecznica ze strusich jaj.
Przyda nam się tutaj wiertarka (jeśli jajo chcemy zachować jako pamiątkę wspaniałej uczty). Wiertarką nawiercamy z obu końców jaja otworki i wydmuchujemy zawartość na talerz. Smażymy jak klasyczną jajecznicę. Należy pamiętać, że jajecznicą taką możemy nakarmić od 8 do 10 osób. Nie polecamy przyrządzania jej tylko dla siebie.

Najczęściej strusie jaja są zamawiane na specjalne okazje rodzinne w kategorii dania o dużej dozie egzotyki. Największy popyt na strusie jaja przypada na Wielkanoc, choć w tym okresie podaż jest stosunkowo mała, gdyż nośność strusi zaczyna się zwykle na początku marca, a poza tym ich liczba w Polsce jest stosunkowo niewielka. Strusie jaja możemy również spróbować w restauracjach, które serwują jajecznicę z jednego jaja przeznaczoną na 8-10 osób. Zjedzenie jednego jaja strusia przekracza bowiem możliwości typowej 4-osobowej rodziny. Obecnie cena jednego jaja wynosi ok. 50-70 zł. Z uwagi na brak tradycji ich spożywania, sezonowość produkcji, wysoką cenę, wydaje się, że te największe jaja świata będą nadal zarezerwowane na szczególne okazje.

Zawartość cholesterolu (%) i kwasów tłuszczowych (w % ich sumy przyjętej za 100)
w żółtku jaj ptaków różnych gatunków użytkowych


Zawartośćcholesterolu (%) i kwasów tłuszczowych (w % ich sumy przyjętej za 100) w żółtku jaj ptaków różnych gatunków użytkowych

Skład

Struś

Indyk

Kaczka

Kura

Perlica

Przepiórka

Cholesterol
Kwasy tłuszczowe
nasycone
mirystynowy
palmitynowy
stearynowy
RAZEM
jednonienasycone
palmioleinowy
oleinowy
RAZEM
wielonienasycone
linolowy
linolenowy
RAZEM

1,98


1,9
35,7
6,1
43,7

8,1
30,6
38,7

11,1
2,4
17,7

2,4


0,4
27,5
8,9
36,8

6,7
39,6
46,3

11,9
0,8
16,8

2,11


0,4
26,3
5,5
32,2

3,9
53,2
57,1

4,9
0,9
10,7

1,5-1,9


0,3-0,5
23-30
8-10,5
34-40

3,4-3,5
41-49
46-53

0,3-13
0,3-0,5
4,1-17

1,6


0,5
32,7
15,8
49,0

1,8
28,2
30,0

16,9
-
20,9

1,28


0,5
29,1
9,1
38,7

5,2
41,8
47,0

10,2
0,4
14,3

 

Na podstawie artykułu dr. inż. Jarosława Olava Horbańczuka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt, PAN, zamieszczonego w "Żyjmy dłużej" 8 (sierpień) 2000

 

 

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki] [przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony] [przewodnik] [euroserwer]

tani nocleg Kraków  Wesela Kraków  Bankiety Kraków