|
 |
NOWE TRENDY wHo-Re-Ca
Pitta - czyżby śmierć tradycyjnego pieczywa?
Co powoduje, że pitta jest tak bardzo modna? Które
grupy konsumentów kupują potrawy z pittą?
Jak pitta radzi sobie w Polsce?
Jak można pittę wykorzystać w restauracji czy
barze?
Jak ją przyrządzać?
|
|
Fenomen pitty daje się bardzo łatwo wytłumaczyć. Jako
jedyny
chleb na świecie po pogrzaniu podgrzaniu placka w tosterze,
mikrofalówce, na grillu lub opiekaczu tworzy się "koper
ta". Do tak uformowanej pitty można nałożyć dowolne
nadzienie: od sera żółtego, wędliny, ryb, warzyw,
jajecznicy do czekolady czy bananów. Chlebek ten
jest także idealny na letni sezon grillowy. Używane
jest także jako dodatek do sałatek (Amerykanie
nazywają go także salat pocket- sałatkowa
kieszeń chlebowa)
Dodatkowo pitta jest szybka w przyrządzeniu
(konkuruje z daniami typu "5 minut") Z reguły
nie zawiera konserwantów tak mocno obec-
nych w naszym codziennym pieczywie. Jest to
ulubione danie tych, którzy dbają o linię (pitta
zawiera tylko 2-3% tłuszczu).

|
|