Już na dobre soczysta zieleń ustąpiła ognistym barwom jesieni. Już nadeszły długie wieczory
i chłodne poranki. Nadszedł więc czas na kuchnię wykwintną, słodką, winno-korzenną, czas na kuchnię po zachodzie słońca. Korzystaj ze skarbów jakie daruje Ci jesień...

 

SKARB PIERWSZY - o w o c e   j a b ł o n i

 

Naleśnikowe mieszki z jabłkami - harmonia doskonała jabłka i cynamonu w delikatnym cieście naleśnikowym - niech nasz dom napełni woń ciepła i delikatna>>>

 

Podaj Jabłka w cieście podane na różowej piance, gdy chcesz ucztować dzisiaj wieczorem przy świecach >>>

 

Najkrótsza droga do nieba: orzechy, miód, likier, imbir i skórka pomarańczowa, czyli jabłka imbirowe>>>

 

Tarta Tatin- ulegaj tradycji z rozkoszą>>>

 

Do herbatki z cytrynką podaj gorący kawałek jabłecznika bogusi- żadna grypa cię nie weźmie...!>>>

 

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami rozjaśni nawet najsmutniejszy deszczowy dzień>>>

 

SKARB DRUGI - o w o c e  g r u s z y

 

Gruszki najlepiej zapiec, posypać wiórkami czekolady i zjeść.>>>

 

Gruszka w klatce- dzieło sztuki kulinarnej - gdy masz ochotę zaszyć się w kuchni i czarować>>>

 

Gruszki na zimno, gdyby jednak ta noc miała być gorąca>>>

 

 

SKARB TRZECI - ś l i w y

 

O śliwkachbędzie krótko i zwięźle, trochę klasyki i trochę innowacji - klasyczne knedle, zupa ze śliwek, śliwki z aromatyczną kruszonką. A na zimę, warto przygotować marnowane śliwki i oczywiście śliwkowy dżem>>>

 

 

SKARB CZWARTY - s i ł a   o r z e c h a

 

Orzechy to wielka tajemnica, jeśli chcesz wiedzieć więcej, poczytaj o nasłynniejszych orzechach świata>>>

 

Orzechowce- w tych ciastach ukryto spory kawał naszej kulinarnej tradycji>>>

 

SKARB PIĄTY - g r z y b y

 

Gdy wrócimy z wędrówki po lesie z koszem dorodnych grzybów to najlepiej przyrządzić je najprościej - grzyby z ziołami>>>

 

Podpłomyk z grzybami - wskazówki od samego Jana Kościuszki>>>

 

Kurki po sabaudzku- dla każdego i na każdą okazję>>>

 

A gdyby tak ogarnęła Cię chęć zamarynowania cennych skarbów lasu, to odsyłamy do Lucyny Ćwierczakiewiczowej i jej "Jedynych praktycznych przepisów" >>>

 

Gdy chłód jesienny stanie się nie do zniesienia, a smutek ogarnie nas od stóp do głów namawiam na kieliszeczek nalewki. Oczywiście mam na myśli nalewkę domowej roboty. Jesienią mamy najlepsze warunki do przygotowania dobrej nalewki. Kilka przepisów zdradzimy w najbliższym czasie.

 

Masz ciekawy przepis? Jesteś wielkim kulinarnym eksperymentatorem? Pochwal się! Wyślij do nas swój przepis, a my opublikujemy go pod Twoim nazwiskiem lub pseudonimem.

A może chcesz mieć swój dział kulinarny na naszych stronach? N a p i s z !

[ ]     []

 


p r z y s t a w k i


s o s y


z u p y


r y b y / o w o c e m o r z a


d r ó b


g r z y b y


w a r z y w a / o w o c e


 j a r s k i e / p ó ł m i ę s n e


s a ł a t k i


m i ę s a  / d z i c z y z n a


g r i l l


o b i a d   i n a c z e j


d e s e r y


c i a s t a  i  c i a s t e c z k a


n a p o j e


... z  m i k r o f a l o w k i

 

 

A L F A B E T Y C Z N Y

s p i s    p r z e p i s ó w


Kieliszki

zrazy napoleońskie

polędwica wołowa w
pikantnym sosie


bliny z sosem myśliwskim

enchiladas

taco i tortilla

 

[savoir-vivre][ciekawostki][przepisy][wpisz się do serwisu][ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [weber grille]

agencja reklamowa Kraków - Yoho przepisy savoir-vivre ciekawostki nie czekaj! strona główna agencja reklamowa Kraków - Yoho
Grill Sklep Skład publikacji Dentysta Kraków  implanty zębów Dentestetica  Wynajem biura na godziny  Obsługa prawna Point Office

www.yoho.pl/ przepisy savoir-vivre ciekawostki nie czekaj! strona główna