ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Baba cytrynowa

 

 

s k ł a d n i k i :

• 25 dag m±ki pszennej
• 10 dag masła
• 4 jaja
• 8 dag cukru
• 2 dag drożdży
• pół szklanki mleka
• opakowanie cukru waniliowego
(1,6 dag)
• skórka otarta z cytryny
• szczypta soli

   

Przesiać m±kę do miski, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Rozetrzeć drożdże z mlekiem i dodać do m±ki. Wbić pozostałe jajka i wsypać cukier waniliowy i skórkę z 1 cytryny. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Roztopić masło i wlać do ciasta. Wyrobić jeszcze raz i przełożyć ciasto do wysmarowanej formy na babę i pozostawić na 30 minut do wyro¶nięcia. Teraz cisza spokój i dobre my¶li...

Nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec babę przec 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie w wył±czonym piekarniku na pół godziny. I teraz się okaże czy się udała, czy się zapadnie, czy ma zakalca, czy... oj baba niby taka prosta, a tyle może się nie udać...

A jak się uda, polać polew± czekoladow± i przystroić bit± ¶mietan± i wisienk± z likieru. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.


 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków