s k ł a d n i k i :
25 dag m±ki pszennej
10 dag masła
4 jaja
8 dag cukru
2 dag drożdży
pół szklanki mleka
opakowanie cukru waniliowego
(1,6 dag)
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
|
Przesiać m±kę do miski,
dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Rozetrzeć drożdże
z mlekiem i dodać do m±ki. Wbić pozostałe jajka i wsypać
cukier waniliowy i skórkę z 1 cytryny. Wyrabiać ciasto
do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Roztopić
masło i wlać do ciasta. Wyrobić jeszcze raz i przełożyć
ciasto do wysmarowanej formy na babę i pozostawić na
30 minut do wyro¶nięcia. Teraz cisza spokój i dobre
my¶li...
Nagrzać piekarnik do
200 st. C i piec babę przec 25 minut. Po upieczeniu
pozostawić w formie w wył±czonym piekarniku na pół godziny.
I teraz się okaże czy się udała, czy się zapadnie, czy
ma zakalca, czy... oj baba niby taka prosta, a tyle
może się nie udać...
A jak się uda, polać
polew± czekoladow± i przystroić bit± ¶mietan± i wisienk±
z likieru. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.
|