ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Baby wielkanocne zwykle

 



Dla ułatwienia przedstawiamy przelicznik miar:


łut= 12,67 g
funt (32 łuty)= około 45 dag
kwarta = 1 litr
garniec (4 kwarty)- 4l
kwaterka- 0.25 l.

 


 

Bierze się garniec m±ki, przesiewa i wygrzewa. Do ¶rodka wlewa się kwarta wolnego mleka i dziesięć łutów drożdży, rozrobionych w kwaterce mleka, rozrabia się w ¶rodku tym płynem trochę m±ki i zostawia, aby wyrosło. Gdy zacznie dobrze rosn±ć, wlewa się w to żółtek ubitych od 30 do 40 ile kto chce i ma; jeżeli żółtek jest tylko 30 to wzi±ć do tego 8 białek na pianę ubitych, cukru funt i pół jeżeli kto chce to trochę więcej, masła funt, migdałów gorzkich ze 2 łuty, rodzynek, z których pestki wyjęte, pół funta. Wyrobić ciasto z godzinę, a potem kła¶ć zaraz w formy masłem dobrze wysmarowane i bułeczk± wysypane. Postawić w cieple żeby wyrosły do trzech czwartych formy i następnie wstawić w gor±cy piec na godzinę.


 


Lucyna Ćwierczakiewiczowa"Jedyne praktyczne przepisy"
wg wydania z 1885 r. Wydawnictwa "ALFA" Warszawa 1985

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków