ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Chleb wielkanocny

dwie sztuki

 

s k ł a d n i k i :

• 80 dag mąki pszennej
• łyżeczka soli
• łyżeczka cukru
• saszetka suchych drożdży
• 2,5 dkg miękkiego masła
• pół litra ciepłej wody
• jajko
• mąka do posypania stolnicy
• masło do wysmarowania formy

 

   

Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 minut. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki.

Posmarować blachę masłem i położyć chleby. Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 minut.


 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków