ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Ciasteczka świąteczne

(ok. 70 szt.)

 

s k ł a d n i k i :

C i a s t o :
3 filiżanki cukru pudru
2 filiżanki masła
5 filiżanek mąki
2 jajka
2 łyżeczki wanilii
łyżeczka olejku migdałowego
2 łyżeczki sody

L u k i e r:
8 filiżanek cukru pudru
1 filiżanka masła
2 łyżeczki wanilii
mleko
elementy dekoracyjne

 


   

Do dużego naczynia wsypać cukier puder, dodać masło, jajka, wanilię i olejek migdałowy. Mixować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie dodać mąkę i sodę, dobrze wymieszać i uformować 4 duże placuszki, owinąć je w folię lub perganin i schować do lodówki na około trzy godziny. Gdy ciasto już się zmrozi, możemy je rozwałkować do grubości około 1,5 cm na posypanej mąką stolnicy. Z placków wykrawamy różne kształty.

Ciasteczka pieczemy ok 8 minut w nagrzanym do 160 st. piekarniku. Gdy wyjmiemy ciasteczka z piekarnika przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier, masło i wanilię. Do masy dodajemy odpowiednią ilość mleka, tak aby uzyskać pożądaną gęstość lukru. Polewamy nim wystudzone ciasteczka i dekorujemy kulkami, płatkami i barwnikami na ile tylko pozwoli nam wyobraźnia. A gdyby zrobić dziurki... byłaby ciasteczkowa choinka


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków 

Przedszkola prywatne i publiczne - Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań