ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Bananowe ciasto Anety

dwie roladki

 

s k ł a d n i k i :

• 1/2 szklanka wody
• 2 łyżki kakao
• 1 szklanka cukru
• 1 kostka margaryny lub masła
• 1 czerwona galaretka
   (+ 1 szklanka wody)
• 3 paczki herbatników
• paczka wafli tortowych (kwadratowych)
• 3 długie banany

   

Do 1/2 szklanki wody do dać kakao, 1 szklankę cukru i kostkę margaryny, podgrzewać aż wszystko dobrze się wymiesza i rozpuści. Zdjąć z gazu.

 

Przygotować galaretkę. Rozpuścić zawartość torebki w 1 szklance wrzątku i wlać do wcześniej przygotowanej masy (gorące do gorącego). Odłożyć dwa wafle z paczki a resztę pokruszyć i wrzucić do masy. Pokruszyć też herbatniki i wszystko dokładnie wymieszać.

 

Banany obrać ze skórki, jeden przekroić na pół. Na odłożony wafel wyłożyć połowę masy i równomiernie rozsmarować, wafel trochę zmięknie. Na brzegu kładziemy 1 i 1/2 banana i ściśle owijamy waflem (patrz przekrój). Teraz całość owijamy dokładnie folią i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy na drugim waflu. Gdy ciasto stężeje, zdejmujemy folię i kroimy na plasterki grubości 2-3 cm.

 

 

Wskazówki:

Co możemy, przygotujmy przed wrzucaniem do garnka, gdyż wszystkie czynności musimy wykonywać szybko, tak aby masa nie wystudziła się zbytnio, wtedy nie uda nam się zawinąć wafla wokół banana.


Banany powinny być w miarę "proste".


Ciasto wymaga tylko trochę wprawy, dużo zależy od herbatników, jeśli widzimy, że masa staje się zbyt gęsta, albo jest za rzadka, to musimy zmienić proporcje herbatników. Zbyt grube wafle, nie zmiękną szybko po nałożeniu masy, więc wybierajmy te cienkie, z najmniejszymi wgłębieniami.


 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków 

Przedszkola prywatne i publiczne - Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań