ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Ciasto owocowe dziadka

Hmm... nie wiem jaki angielski dziadek zajmuje się pieczeniem, ale taka nazwa ciasta, więc nie będę z tym walczyć... Może dlatego, że ciasto bardzo szybko przygotowuje się, a potem baaardzo długo czeka, aż można go spróbować. Kuchnia angielska nie należy do najprostrzych, a większość potraw wymaga pracy i cierpliwości. Zatem powodzenia dziakowie (i nie tylko)!

 

s k ł a d n i k i :

• 225 g proszku do pieczenia
• 1 łyżeczki zmiksowanych przypraw (np. przypraw piernikowych)
• 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
• 1 mała łyżeczka sody spożywczej (dwuwęglan sodowy)
• 100 g brązowego cukru
• 100 g masła
• 1 jajko
• 100 g rodzynek
• 100 g porzeczek
• 50 g startej skórki z cytryny
i pomarańczy
• 150 ml mleka

   

Nagrzać piekarnik do 180 st. C.


Połączyć przesianą mąkę z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Wmieszać cukier rękami, dodać masło i owoce. Jajko i mleko połączyć ze sobą i wmieszać do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i przełożyć do formy.


Piec około 1,5 godziny na środku pieca. Jeśli ciasto zacznie bardzo ciemnieć na wierzchu, przykryć je folią (ale niezbyt szczelnie). Wyjąć z pieca i zostawić w formie przez kolejne 30 minut. Tak powinno stygnąć bardzo ciemne, aromatyczne ciasto.


 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków