Francuskie koszyczki

 

s k ł a d n i k i :

C i a s t o :
1,5 szklanki mąki
100 g masła
szczypta soli

 

2 łyżki posiekanych orzechów
mały słoiczek powideł śliwkowych
jajko

Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy zagłębienie, do którego krajemy w drobne kawałki masło, dodajemy sól i koniuszkami palców łączymy masło z mąką dodając jednoczenie po trochu wody (0,3 szklanki) w zależności od mąki. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, ale musi być wyrabiane szybko i przy jak najmniejszym dotyku. Ciasto musi być schłodzone (min. 30 min). Może być przechowywane w zamrażalce.


Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Wyciąć szklanką krążki. Na każdym krążku położyć łyżeczkę powideł i posypać je orzechami. Brzegi każdego krążka zlepiamy z trzech stron, tak aby otrzymać rodzaj koszyczka o podstawie trójkąta. Roztrzepujemy jajko i smarujemy pędzelkiem ciastka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze. Gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru wyjmujemy z piekarnika. Ciastka nie są zbyt słodkie, wiec jeśli ktoś musi mieć słodko, to można posypać je cukrem pudrem.

 

grill elektryczny  Catering Kraków