ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Jabłecznik Bogusi

Najlepszy na gorąco do herbatki z cytrynką...


S k ł a d n i k i:


• 0,5 kostki margaryny
• 1 szklanka cukru + 2 łyżki
• 3 jajka
• 0,5 szklanki mleka
• 1,5 szklanki mąki
• 1 kg jabłek
• opakowanie cukru waniliowego
• cynamon
• 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
• kilka kropel zapachu arakowego
• tłuszcz do wysmarowania brytfanny

 

1.Do naczynia dodać 0,5 kostki margaryny, szklankę cukru, 2 żółtka, 1 całe jajo i dokładnie utrzeć mikserem. Do powstałej masy dodać pół szklanki mleka, półtora szklanki mąki, proszek do pieczenia i kilka kropel zapachu arakowego. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
2.Ciasto podzielić na dwie równe części.
3.Jabłka utrzeć, na tarce ze średnimi oczkami.
4.Z dwóch białek ubić sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżek cukru.
5.Pierwszą część ciasta włożyć na wysmarowaną brytfannę, na to położyć pianę białkową i na wierzch starte jabłka. Jabłka posypać cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie na wierzch położyć drugą część ciasta.
6.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min.


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków