S k ł a d n i k i:
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru + 2 łyżki
3 jajka
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
1 kg jabłek
opakowanie cukru waniliowego
cynamon
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu arakowego
tłuszcz do wysmarowania brytfanny
|
1.Do naczynia dodać 0,5 kostki
margaryny, szklankę cukru, 2 żółtka, 1 całe jajo i dokładnie
utrzeć mikserem. Do powstałej masy dodać pół szklanki
mleka, półtora szklanki mąki, proszek do pieczenia i
kilka kropel zapachu arakowego. Wszystko delikatnie,
ale dokładnie wymieszać.
2.Ciasto podzielić na dwie równe części.
3.Jabłka utrzeć, na tarce ze średnimi oczkami.
4.Z dwóch białek ubić sztywną pianę z dodatkiem
2 łyżek cukru.
5.Pierwszą część ciasta włożyć na wysmarowaną
brytfannę, na to położyć pianę białkową i na wierzch
starte jabłka. Jabłka posypać cukrem, cynamonem i cukrem
waniliowym. Następnie na wierzch położyć drugą część
ciasta.
6.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min.

|