ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna

Migdałowo-kawowe babeczki

 


S k ł a d n i k i:


• 150 g m±ki
• 250 g masła
• 4 żółtka
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 200 g cukru
• 100 g mielonych migdałów
• łyżeczka proszku do pieczenia
• tłuszcz do smarowania foremek i bułka tarta do posypania.

 

Kawę rozpu¶cić w 2 łyżkach wody. Wymieszać m±kę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Utrzeć masło z cukrem i dodawać stopniowo m±kę, cały czas ucieraj±c. Przed każd± porcj± m±ki dodać żółtko, utrzeć dokładnie i znowu dodać porcję m±ki. Je¶li ciasto jest już delikatne i gładkie dodać kawę.


Wysmarować tłuszczem i wysypać bułk± tart± foremki do babeczek i napełnić ciastem. Nagrzać piekarnik do 180 st C i piec ok. pół godziny.


Babeczki smakuj± lepiej (i lepiej tucz±) udekorowane bit± ¶mietan± i posypane wiórkami z gorzkiej czekolady.

 



 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków