ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Mazurek z bakaliami

 

 

s k ł a d n i k i :

• 10 suszonych śliwek bez pestek
• 10 suszonych moreli
• 10 suszonych daktyli
• pół szklanki rodzynków
• pół szklanki obranych migdałów
• kilkanaście orzechów włoskich
• kilkanaście orzechów nerkowca
• 3-4 białka
• 3 łyżki cukru
• 2 wafle tortowe

   

Morele i śliwki zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie wyjąć z wody i dokładnie osuszyć. Drobno posiekać morele, śliwki, migdały, orzechy i daktyle, pamiętając o zapasie na dekorację. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i po kilkunastu minutach osuszyć. Jeśli mamy duże rodzynki to też posiekać, jak inne bakalie. Wszystko razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijania wsypać cukier. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Jeden wafel posmarować równo połową masy. Położyć na to drugi wafel lekko przyciskając. Wyłożyć drugą połowę masy i wyrównać wierzch.

Nagrzać piekarnik do 170 st. C. i włożyć mazurek do wyschnięcia. Wyjąć, gdy wierzch się lekko zarumieni. Udekorować zostawionymi kawałkami bakalii i odstawić w chłodne miejsce.

Mazurek można polać czekoladą po upieczeniu. Ale to chyba zbyt wiele szczęścia w jednym placku...

 


 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków