ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> strona główna


Omlet z jabłkami

 

 

s k ł a d n i k i :

6 jajek
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
łyżka oliwy
2 jabłka
2 łyżki masła
cukier puder z cukrem waniliowym
do posypania





 

Jabłka obieramy , kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półksiężyce. Które obsmażamy na maśle z obu stron na stojącej na małym ogniu patelni. Jabłka nie powinny się ugotować ani rozlecieć.


Jajka wbijamy do płaskiej miski lub głębokiego talerza, dodajemy sól, cukier i trzy łyżeczki zimnej wody. Ubijamy widelcem 30 sekund. Patelnie posypujemy solą, sól wyrzucamy, patelnie przecieramy papierem i dopiero smarujemy oliwą, rozgrzewamy na średnim ogniu i wylewamy na nią roztrzepane jajka, poruszamy patelnia tak aby rozlały się równomiernie na całej powierzchni. W miarę tężenia brzegów zawijamy je widelcem lub łopatka do środka, cały czas poruszając patelnią, aby omlet nie przywarł. Szybko układamy na wierzchu jabłka i obficie posypujemy je cukrem pudrem. Gdy już cały omlet stężeje, należy – lewa ręką trzymają patelnię i lekko ja przechylając- zawinąć trzymaną w prawej ręce łopatką połowę omletu na wierzch tak, aby środek pozostał miękki.

Cała operacja smażenia omletu nie powinna trwać dłużej nić 5 minut. Lekko zrumieniony omlet przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy natychmiast.

 

Podany przepis pochodzi z książki "Vademecum łakomczucha"

Aliny i Pauliny Fedak, Warszawa 1987

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków