ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Ciasta orzechowe:

Przepisy zaczerpnęliśmy z pisma "Ciasta na stół"wydawnictwa Kropka www.ciastanastol.home.pl


c i a s t o   o r z e c h o w o - c z e k o l a d o w e

 

s k ł a d n i k i :

• 10 dag łuskanych orzechów laskowych
• 10 dag masła
• 15 dag masła
• 15 dag cukru pudru
• 5 dużych jajek
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
• łyżka stołowa rumu
• 4 łyżki stołowe pokruszonego miąższu • bułki
• drobno utłuczony goździk,
• cukier puder do posypania upieczonego ciasta
• dżem morelowy lub brzoskwiniowy

 

   

Orzechy uprażyć na gorącej patelni i zdjąć z nich skórkę. Zemleć drobno w młynku do kawy. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek. Stale ucierając, dodawać po jednym żółtku.

Pół tabliczki czekolady roztopić w garnuszku na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać rum i starannie wymieszać. Ostudzić i dodać do masy z cukru, masła i żółtek. Dodać jeszcze zmielone orzechy, bułkę i drobno utuczony goździk. Z białek ubić bardzo sztywną pianę Ii dodać do poprzednich składników. Starannie wymieszać (ale nie mikserem!)

Ciasto przekładamy do tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i pieczemy 30 min.

Po ostudzeniu, ciasto przekroić na dwie części. Wierzch jednej z nich posmarować dżemem i przykryć drugą częścią.

Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Możemy też podawać polane czekoladą z bitą śmietaną.

 

c i a s t o   o r z e c h o w e

 

s k ł a d n i k i :

• 35 dag pszennej,
• 15 dag orzechów włoskich posiekanych
• 5 łyżeczek proszku do pieczenia.
• 20 dag cukru pudru
• szczypta soli
• 3 jajka
• 300 ml mleka
• 4 łyżki oleju

 

   

 

Przesianą mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem dopieczenia, cukrem i solą. Jajka dobrze wymieszać z mlekiem i olejem. Wlać do suchych składników i bardzo starannie wymieszać, aż w cieście zaczną powstawać pęcherzyki powietrza.

Ciasto wlewamy do blachy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, przez ok. 85 minut, aż nabierze złotego koloru i zacznie odstawać od brzegów blachy.

 

B a b k a   z   o r z e c h a m i

 

s k ł a d n i k i :

• 25 dag mąki pszennej
• łyżeczka proszku dopieczenia
• łyżeczka sody oczyszczonej
• 10 dag masła
• 20 dag pudru
• 2 jajka
• mały zapach waniliowy
• 200 ml kwaśnej świeżej śmietany

w a r s t w a   o r z e c h ó w:

• 10 dag posiekanych orzechów włoskich,
• 10 dag cukru pudru,
• pół łyżeczki zmielonego cynamonu

 

   

 

W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Z masła, cukru pudru, jajek i zapachu waniliowego ubijamy puszysty krem. Łączymy z suchymi składnikami, dodając stopniowo, po łyżce, śmietanę. Wyrabiamy, aż powstanie gęste, lśniące ciasto z pęcherzykami powietrza.

 

Okrągłą foremkę z komikiem smarujemy tłuszczem, wsypujemy tartą bułką i przekładamy połowę ciasta, na którą wysypujemy orzechy, starannie wymieszane z cukrem pudrem i cynamonem. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 60-50 minut, w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków