Marcowy orzechowiec

 


S k ł a d n i k i:


• 1 łyżka masła
• 175 g prawdziwego gęstego miodu
(np. spadziowy)
• 110 g bułki tartej
• 50 g cukru trzcinowego
• 4 jaja
• 120 g orzechów laskowych

 

Okrągłą formę wysmarować roztopionym i ostudzonym masłem i obsypać bułką tartą. Miód przelać do naczynia i ustawić je nad gotującą się wodą. Mieszać aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać trzepaczką do uzyskania lekkiej masy. Resztę bułki wmieszać do miodu razem z posiekanymi i uprażonymi orzechami. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie połączyć je z masą.

Przełożyć ciasto do formy i piec około 40 minut w temeraturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto na 5-10 minut w formie.


Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe i polane miodem z dużymi kawałkami orzechów.

 

grill elektryczny  Catering Kraków