ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Pączki - przepis podstawowy

Ponieważ każda babcia i każda mama (mam na myśli te "dawne" mamy) ma na pączki własny przepis, podane tu składniki i czynności nie są ostateczne. Można trochę pozmieniać, ale należy pamiętać, by dobrze wyrobić ciasto i pozwolić mu wyrosnąć.


S k ł a d n i k i:


• 2,5-3 szklanki mąki
• 200 ml mleka
• 12 żółtek
• 10 dag masła
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżka drożdży
• 1 cukier waniliowy
• 1 l oleju do smażenia
• cukier puder do posypania

 

Rozpuścić drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodać pół szklanki mąki, żółtka, stopione masło, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko dokładnie i wyrabiać, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.

Kiedy ciasto urośnie, dodać tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk.

Włożyć do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po 20 minutach, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinać szklanką plastry.

Wlać do rondla olej i podgrzać. Pączki smażyć na niezbyt gorącym oleju, ponieważ szybko się spieką, a w środku będą niedopieczone. Jeżeli w czasie smażenia olej za bardzo się rozgrzeje, zdjąć na chwilę rondel z ognia. Smażyć po 12-15 minut każdą porcję pąaczków na złotobrązowo.




 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków