Pączki - przepis podstawowy

 


S k ł a d n i k i:


• 2,5-3 szklanki mąki
• 200 ml mleka
• 12 żółtek
• 10 dag masła
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżka drożdży
• 1 cukier waniliowy
• 1 l oleju do smażenia
• cukier puder do posypania

 

Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodać pół szklanki mąki, żółtka, stopione masło, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko dokładnie i wyrabiać aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15-20 min.

Kiedy ciasto urośnie, dodać tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.

Włożyć ciasto do do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 minutach, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Z ciasta wycinać szklanką plastry.

Wlać do rondla olej i podgrzać. Pączki smażyć na niezbyt gorącym oleju, ponieważ szybko się spieką, a w środku będą niedopieczone. Jeżeli w czasie smażenia olej za bardzo się rozgrzeje, zdjąć na chwilę rondel z ognia. pączki smażyć po 12-15 minut każdą porcję na złotobrązowo.

 

grill elektryczny  Catering Kraków