ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Pumpkin pie - słynne amerykańskie ciastko z nadzieniem dyniowym


s k ł a d n i k i :


• 1 i 1/4 filiżanki mąki
• pół łyżeczki soli
• 4 łyżeczki zimnej wody
• 1/3 filiżanki margaryny
• 480 dkg dyni (jedna duża puszka)
• 3,4 filiżanki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki soli
• pół łyżeczki imbiru
• 3 jajka
• 150 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
• pół filiżankki mleka

 


 

C i a s t o :
Wymieszać mąkę i sól. Dodać margarynę i posiekać wszystko nożem w kawałki wielkości ziarenek grochu. Przełożyć do miski. Spryskać miksturę jedną łyżką wody. Delikatnie ugniatać widelcem, przyciskając do brzegów miski. Powtarzać czynność, aż składniki się połączą. Uformować z ciasta kulę. Na posypaną mąką stolnicę przełożyć kulę ciasta i spłaszczyć ja ugniatając palcami. Zrolować ciasto, od środka aż po same brzegi, formując okrąg o średnicy ok. 30 cm. Podzielić ciasto delikatnie, nie rozciągając go, na 22 centymetrowe kawałki. Wyrównać wszystkie kawałki.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.

N a d z i e n i e :
W dużej misce zmiksować dynię, cukier, cynamon, imbir i sól. Następnie dodać jajka, i widelcem roztrzepać je z miksturą. Dodać mleko zagęszczone i mleko zwykłe, wszystko zmiksować. Kawałki ciasta poukładać na blasze. Wlać do każdego dyniowe nadzienie. Przykryć brzegi ciasta folią. Piec 25 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 25 minut. Sprawdzić, czy nóż włożony do ciastka wychodzi suchy. Jeśli tak, wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystygniecia.

Smacznego!



 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków