Strudel jabłkowy

 

s k ł a d n i k i :

c i a s t o :
500 g gotowego ciasta francuskiego w płatach (jeśli zamrożone to rozmrozić)
cukier puder
1 kg jabłek wydrążonych, obranych i pokrojonych w plasterki
115 gramów świeżej bułki
165 g masła (roztopionego)
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
750 g rodzynek
drobno starta skórka z jednej cytryny
300 g suszonych daktyli bez pestek

   

Do salaterki włożyć jabłka do nadzienia, wymieszać z pokruszoną bułką, masłem (115 g roztopionego masła), cukrem, cynamonem, rodzynkami, daktylami i skórką z cytryny.

Rozłożyć dwa płaty ciasta na stolnicy posypanej mąką i polać roztopionym masłem. Na wierzchu położyć następne dwa płaty ciasta i powtórzyć czynności tak, by otrzymać cztery - pięć warstw. Ułożyć nadzienie z jabłek na cieście, zachowując dwucentymetrowe odstępy na brzegach ciasta. Zawinąć do środka dwa krótsze boki i złożyć całe ciasto na pół.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Strudel położyć na lekko natłuszczonej blasze, posmarować resztą masła i piec około pół godziny, aż ciasto będzie złociste. Po wyjęciu pokroić w poprzeczne plastry szerokości 5-6 centymetrów. Podawać posypane cukrem pudrem

 

 

grill elektryczny  Catering Kraków