ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> strona główna


Szarlotka dla zabieganych

Jeśli masz ochotę na domową szarlotkę a brak ci czasu, to ten przepis jest dla ciebie.

 

s k ł a d n i k i :

szklanka mąki
szklanka kaszki manny
szklanka cukru pudru
9 g proszku do pieczenia
250 g masła roślinnego
1,5 kg winnych jabłek (np. antonówka)
16 g cukru waniliowego
cukier puder do posypania
masło i tarta bułka do formy



 

Masło schłodzić w lodówce (najlepiej w zamrażalniku).


Przesiać mąkę i wymieszać ją z manną, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dużą tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę suchej masy wsypujemy do tortownicy. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce, na grubych oczkach. I kładziemy je do tortownicy, wyrównując na równą płaszczyznę. Wierzch jabłek przysypujemy druga częścią suchej mieszaniny. Wyjmujemy schłodzone masło i również trzemy je na tarce na grube wiórki. Posypujemy nimi równomiernie zawartość tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Gdy wierzch naszego ekspresowego ciasta będzie jasnozłoty, wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Musimy chwilkę odczekać zanim wyjmiemy ciasto z tortownicy.

 

Podany przepis pochodzi z książki "Vademecum łakomczucha"

Aliny i Pauliny Fedak, Warszawa 1987

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków