ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna

Taralli z czarnym pieprzem

Taralli s± bardzo łatwe do przygotowania, doskonałe jako przek±ska, albo do kieliszka czerwonego wina przed posiłkiem (tak przynajmniej twierdzi autorka tego przepisu). Najważniejsze to sprawnie i szybko podgotować je przez pieczeniem!


S k ł a d n i k i:


• 4 filiżanki dobrej jako¶ci m±ki (plus na posypkę do wygniatania ciasta)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki skruszonego czarnego pieprzu (¶wieżo skruszonego - nie mielonego!)
• 1 łyżeczka soli
• 5 dużych jaja
• 2 łyżli oliwy z oliwek
• 1/2 filiżanki startego sera pecorino (włoski ser z owczego mleka, lekko pikantny)

 

Nagrzac piekarnik do 175 stopni C.


Zmieszać m±kę z sol±, proszkiem do pieczenia, i pieprzem w misce. W drugiej misce roztrzepać jajka z oliw± z oliwek i serem. Stopniowo dodawać m±kę do jajek, mieszaj±c dokładnie przed dosypaniem każdej kolejnej porcji maki. Formować ciasto, aż będzie lepkie i zwięzłe. Przełożyć ciasto na deskę posypan± m±k± i wyrabiać aż do gładko¶ci. Je¶li trzeba, dodać odrobinę m±ki. Ciasto nie może lepić się do r±k. Podzielić je na małe kulki. Zrolować każdy kawałeczek i poł±czyć w obwarzanek, zawijaj±c ciasto wokół palca.

Zagotować wodę w ¶rednio głębokim ale szerokim garnku. Wrzucać po 3 - 4 obwarzanki, kiedy sie wynurz± na powierzchnię natychmiast wyj±ć je z wody i położyć na lnianej ¶ciereczce do wyschnięcia na około 5 minut. (Nie wrzucać zbyt wielu kr±żków na raz, aby się nie zlepiły.)

Wyłożyć na wysmarowan± blachę i piec w piekarniku ok. 30 minut, aż nabior± złotego koloru. Wyj±ć do schłodzenia.

Przetrzymywać w szczelnym naczyniu.

 



 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków