ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Tarta z jabłkami iTarta z gruszkami

Tradycyjny francuski deser, który mozemy dowolnie zmieniać jeśli "opanujemy" sposób na ciasto. My proponujemy dwa przepisy na tartę.

Tarta z jabłkami

s k ł a d n i k i :

c i a s t o :
250 g mąki
1 łyżka cukru pudru
125 g masła
1 jajo
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

n a d z i e n i e :
750 g jabłek
120 g cukru
80 g masła
tłuszcz do smarowania formy

 

 

Tarta z gruszkami

s k ł a d n i k i :

c i a s t o :
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól 1 łyżka masła do smarowania formy

n a d z i e n i e :
4 duże gruszki, 250 ml gęstej śmietany
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu


Mąkę z solą i cukrem przesiać. Zrobić wgłębienie, do którego dodać jajo i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść stopniowo dodając wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

Formę grubo posmarować tłuszczem (margaryna lub masło)
i posypać połą cukru. Obrać jabłka, przekroić w ćwiartki i usunąć gniazdka. Z każdej ćwiartki zrobić dwa mniejsze kawałki (listki) i układać na przygotowanej formie od środka do brzegów, w ślimaczek. Kawałki jabłek powinny nachodzić na siebie, grubszą stroną na cieńszą. Jabłka posypać pozostałą połową cukru i obłożyć rozdrobnionym na kawałeczki masłem.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek grubości 3 mm. Przykryć nim formę z jabłkami i bardzo dokładnie zalepić brzegi, jednocześnie przyciskając ciastem kawałki jabłek. Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 240 stopni C.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć formę talerzem lub paterą, i odwrócić formę do góry nogami, tak, aby po wyjęciu ciasta jabłka znalazły się na wierzchu. Tarta najlepiej smakuje na ciepło.

...........................................................................................................

Mąkę z solą i cukrem przesiać. Zrobić wgłębienie, do którego dodać jajo i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść stopniowo dodając wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkować na posypaną mąką stolnicy
i dokładnie wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę. Ciasto powinno być dokładnie wgniecione w formę po same brzegi, tak aby utworzyło rodzaj pustej miseczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiec (ok. 10 minut).

W tym czasie ubić śmietanę z żółtkami, cukrem i likierem. Obrać gruszki przekroić na pół i usunąć łyżeczką gniazdka. Wypukłą cześć połówek ponacinać wzdłuż, niezbyt głęboko, żeby połówki się nie rozpadły.

Na podpieczonym cieście poukładać gruszki koncentrycznie
(w kwiatuszek), wypukłymi częściami na wierzch. Całość zalać kremem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C. Piec około 30 minut.

 

Calvados (kalwados), francuska wódka o jasnożółtej barwie, o mocy 40-50%, otrzymywana poprzez destylację wina jabłkowego. Myślę, że można by ten składnik zastąpić jakąś inną wysokogatunkową wódką, może koniak, może rum, może brandy...

trzeba popróbować, kalwadosy nie są najtańsze :(

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków