ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna


Tarta ze szpinakiem

dla 4 osób
przygotowanie: 30 min, odstawienie: 1h - 1.5 h, pieczenie: 40 min

 

s k ł a d n i k i :

c i a s t o :
1/2 kostki masła
1 szklanka m±ki
4 łyżki zimnej wody

m a s a   s z p i n a k ow a :
1/2 paczki mrożonego szpinaku
1 cebula
3 jajka
4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
3 z±bki czosnku
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
20 dag ostrego żółtego sera

 

   

1. Ciasto: do misy wsypujemy m±kę, dodajemy rozdrobnione masło i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

 

2. Rozmrażamy szpinak i lekko ods±czamy z wody. Można go lekko odcisn±ć z nadmiaru płynu.

 

3. Na patelni smażymy cebulkę na złoty kolor. Dodajemy zmiażdżony czosnek i szpinak. Cało¶ć smażymy jeszcze 3 minuty.

 

4. W misce mieszamy jaja i ¶mietanę, dodajemy ostudzony szpinak, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

 

5. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy formę. Nakłuwamy ciasto widelcem aby zapobiec powstawaniu pęcherzy z powietrzem. Podpiekamy 20 min w nagrzanym piekarniku. Następnie na ciasto wlewamy masę szpinakow± i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze 20-30 min, tak aby ser ładnie się przypiekł. Podajemy lekko ostudzone.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków