Tarta Tatin

przepis tradycyjny

 

składniki :

• ciasto:
25 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 10 dag cukru, 1 jajko, szczypta soli


• Do przygotowania formy:
1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej


• Nadzienie:
2 kg jabłek (szara reneta, golden), 5 dag masła, 20 dag cukru

Ciasto:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól, masło posiekane w wiórka i jajko. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na min. 30 min.

Nadzienie:
Umyte i obrane jabłka pokrój w ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. W rondlu przygotuj karmel - podgrzewaj masło i cukier mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia dodaj jabłka, delikatnie wymieszaj i następnie duś około 10 min. Potem ułóż jabłka ciasno w okrągłej formie o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na placek nieco większy niż forma. Jabłka przykryj ciastem starannie zawijając jego brzeg wokół owoców. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 25 min w temp. 180*C - aż będzie miało piękny złoty kolor. Po upieczeniu poczekaj 5 min a następnie przewróć ciasto do góry dnem na talerz. Podawaj ciepłe z lodami waniliowymi.


grill elektryczny  Catering Kraków