ciasta i ciasteczka>>> przepisy >> s. główna

Tiramisu

Najsłynniejszy włoski deser! Każda Pani domu, twardo strzeże tajemnicy przepisu na swoje tiramisu. A nam udało się jedną tajemnicę zdobyć!


S k ł a d n i k i:


• 3 duże jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
• 1 opakowanie serka Mascarpone
• gorzkie kakao
• biszkopty
• 2 łyżki koniaku

 

Ucieramy żółtka z cukrem i koniakiem (mikserem). Gdy już będą utarte na gładką jasną masę, dodajemy serek i dalej ubijamy. Masa ma być gładka i puszysta. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z masą serową. Lekko nasączone kawą biszkopty układamy w formie, wylewamy 1/2 masy i posypujemy kakao. Na to ukladamy kolejne biszkopty i wlewamy resztę masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na co najmniej 10 h.


Zamiast dwóch warstw można zrobić jedną. Wtedy tiramisu bedzie niższe, ale bedziemy mieć dwie formy.


Anna Waszkowska



 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

grill elektryczny  Catering Kraków