Tiramisu

Najsłynniejszy włoski deser! Każda Pani domu, twardo strzeże tajemnicy przepisu na swoje tiramisu. A nam udało się jedną tajemnicę zdobyć!


S k ł a d n i k i:


• 3 duże jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
• 1 opakowanie serka Mascarpone
• gorzkie kakao
• biszkopty
• 2 łyżki koniaku

 

 

Ucieramy żółtka z cukrem i koniakiem (mikserem). Gdy już będą utarte na gładką jasną masę, dodajemy serek i dalej ubijamy. Masa ma być gładka i puszysta. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z masą serową. Lekko nasączone kawą biszkopty układamy w formie, wylewamy 1/2 masy i posypujemy kakao. Na to ukladamy kolejne biszkopty i wlewamy resztę masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na co najmniej 10 h.


Zamiast dwóch warstw można zrobić jedną. Wtedy tiramisu bedzie niższe, ale bedziemy mieć dwie formy.


Anna Waszkowska



grill elektryczny  Catering Kraków