desery >>> przepisy >> s. główna


Gruszki w galaretce

 

 

s k ł a d n i k i :

4 dojrzałe miękkie gruszki
porcja galaretki owocowej
kieliszek wina
łyżeczka soku cytrynowego

 

 

 

 


 

Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, zastępując jeden kieliszek wody, kieliszkiem wina. Gruszki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. układamy w salaterce w gwiazdę, ogonkami do środka i wypukłością do góry. Skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy tężejącą galaretką. Podajemy schłodzone, możemy przybrać bitą śmietaną.

Podany przepis pochodzi z książki "Vademecum łakomczucha"

Aliny i Pauliny Fedak, Warszawa 1987

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]