s k ł a d n i k i :
1 kg gruszek
0,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki masła
0,25 l śmietany (18-30%)
wiórki czekolady do posypania
|
Gruszki obieramy, krajemy na ćwiartki,
usuwamy gniazda nasienne. Jeśli mamy wyjątkowo duże
gruszki to dzielimy ćwiartki na ósemki. W żaroodpornym
naczyniu układamy na dnie warstwę gruszek i posypujemy
je cukrem i w kilku miejscach kładziemy kawałeczki masła
(po pół łyżeczki). Na końcu spryskujemy wszystko wodą
(2-3 łyżki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy
sok z gruszek przybierze kolor złocisto-brązowy a gruszki
zmiękną, wlewamy śmietanę. Ponownie wkładamy na kilka
minut do piekarnika.
Tuż przed podaniem posypujemy zapiekankę wiórkami czekolady.
Podajemy w tym samym naczyniu, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Podany przepis pochodzi z książki
"Vademecum łakomczucha"
Aliny i Pauliny Fedak,
Warszawa 1987
|