desery >>> przepisy >> s. główna


Jabłka imbirowe

(cztery porcje)

 

s k ł a d n i k i :

4 średniej wielkości jabłka
łyżka miodu
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
łyżka "Calvadosu"
2 łyżeczki masła
szklanka bitej śmietanki (30%)
folia aluminiowa

 

 

 

 


 

Wymieszać: orzechy, miód, alkohol, imbir i skórkę pomarańczową. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i obrać ze skórki. Nałożyć masę do otworów w jabłkach.


Folie dzielimy na 4 kwadraty, o bokach ok. 20 cm. Smarujemy folie masłem i kładziemy każde jabłko na folii. Chwytamy kwadrat za rogi, zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.


Podajemy na gorąco, pozostawiając jabłka w lekko rozchylonej folii. Bitą śmietankę stawiając w osobnym naczyniu.

Podany przepis pochodzi z książki "Vademecum łakomczucha"

Aliny i Pauliny Fedak, Warszawa 1987

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]