s k ł a d n i k i :
3 jabłka
sok z cytryny
200 g śmietanki kremówki
jajko
100 g mąki
80 g stratego ementalera
białko
szczypta mielonych goździków
mąka, sól, cukier (ok 4 łyżki)
pianka:
1 szklanka mocnego czerwonego wina
4 łyżki cukru waniliowego
4 żółtka
|
Śmietanę wymieszać z jajem, solą,
mąką i startym serem. Odstawić na godzinę.
Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać
ją do ciasta.
Obrać jabłka, pokroić w grube plastry
i wydrążyć gniazdka. Skropić każdy plaster sokiem z
cytryny, obtoczyć w mące.
Zanużać plastry w cieście i smażyć
na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone jabłka obtaczać
w cukrze wymieszanym z goździkami.
Ubić żółtka z cukrem waniliowym w
metalowej misce, następnie włożyć miskę do ciepłej wody
i dalej ubijać. Podczas ubijania dodawać stopniowo czerwone
wino. Gdy krem zgęstnieje, wyjąć miskę.
Deser podajemy na dużym płaskim talerzu,
rozlewając najpierw winną piankę, na którą kładziemy
krążek jabłka (albo więcej...). Deser można ozdobić
wisienką.

|